Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du höra Amanda Lind (MP) om att hon lämnar kulturministerposten. Foto: Per Nilsson/ SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Amanda Lind (MP): ”Jag hade gärna varit kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen stod det klart att Amanda Lind (MP) tid som kulturminister var över, när Miljöpartiet meddelade att de lämnar regeringen. 

– Jag stöttar partiets beslut till fullo. Men det är klart att för mig personligen känns det väldigt tråkigt att behöva lämna de här uppdragen, säger hon till SVT Kulturnyheterna. 

Efter gårdagens turbulens i svensk politik kommenterar nu kulturminister Amanda Lind (MP) partiets beslut att lämna regeringen och hennes egen avgång som kulturminister.

– Min glöd och passion för de här frågorna försvinner inte med ministerollen. Jag har jobbat med kulturpolitik i väldigt många år och kommer att fortsätta mig engagera mig för ett brett kulturliv även framåt. 

Ministerskap präglat av pandemin

Amanda Lind tillträdde som kultur- och demokratiminister 2019 och hennes ministerskap har i mångt och mycket präglats av pandemin. Ett arbete som hon är stolt över, men som hon inte känner sig färdig med.

– Vi har verkligen tagit strid för kulturen under pandemin, vi har fått till rekordstora stöd och budgetar, vi har en återstartsutredning för kulturen och en stor återstartsbudget. Och det är klart att här hade jag gärna jobbat vidare, säger hon.

Vad kommer hända med de här frågorna nu?

– Vi har en kulturbudget för nästa år som är rekordstor. Bland annat förstärkningar av regional kultur, att vi inför produktionsincitament för film och rejäla återstartsstöd och det kommer vara något för nästa kulturminister att ta vidare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du höra Amanda Lind (MP) om att hon lämnar kulturministerposten. Foto: Per Nilsson/ SVT
Hör kulturminister Amanda Lind (MP) kommentera gårdagens besked. Foto: Stina Stjernkvist / TT