Polens kulturminister kommenterar valet av Olga Tokarczuk som Nobelpristagare Foto: TT

Kulturministern tog avstånd från Tokarczuk – nu gratulerar han pristagaren

Uppdaterad
Publicerad

Polens kulturminister Piotr Gliński (PIS) har tidigare tagit avstånd från Olga Tokarczuk. Nu skriver han på Twitter: ”Nobelpriset är ett tydligt bevis på att polsk kultur värdesätts i hela världen.”

”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.” Så lyder Svenska Akademiens motivering av Olga Tokarczuk. Ett av hennes mest kända verk, Jakobsböckerna, tecknar Polens judiska historia genom en väckelserörelse på 1700-talet. Utanför litteraturen är hon politiskt engagerad och förespråkar att Polen, liksom Tyskland, måste erkänna sin antisemitiska historia.

Den polske historikern och tidigare chefen för Judiska museet i Warszawa, Dariusz Stola, säger till Kulturnyheterna att han är glad över valet.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

-  Hon uppmärksammar minoriteter och allt hon skriver om har en historia. Hon ger en historisk bakgrund till allt vi ser i dag, säger han.

Kulturministern: ”Nu ska jag läsa”

Dariusz Stola arbetar inte längre på Judiska museet. Han säger till Kulturnyheterna att han inte kan återgå i tjänst av politiska orsaker. Tidigare i år upprörde en utställning, om förföljelse av judar som Polens kommunistiska regim drev 1968, landets kulturminister Piotr Gliński – medlem i regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Kulturministern proklamerade för bara några dagar sedan i en intervju att han ”aldrig har läst klart någonting av Olga Tokarczuk”. Efter Nobelprisbeskedet skriver han däremot på Twitter att han gratulerar författaren, och att han nu ska läsa henne. Det är framförallt glädjande att litteraturen går bra internationellt, skriver han:

”Nobelpriset är ett tydligt bevis på att polsk kultur värdesätts i hela världen. Grattis!”

Journalisten: Akademien tar ställning

Den polska kulturjournalisten Dorota Oczak-Stach på tidningen Gazeta Wyborcza säger till Kulturnyheterna att Svenska Akademiens val har betydelse inför det kommande valet i Polen.

– Genom att ge priset till Olga Tokarczuk tar Svenska Akademien ställning i diskussionen som råder i Polen just nu. De råder oss att lyssna på Tokarczuk och de värden som är viktiga för henne: jämlikhet, demokrati och frihet.

Enligt Dorota Oczak-Stach är Olga Tokarczuk inte populär i det polska regeringspartiet. När författaren tilldelades ett polskt litteraturpris 2015 – och i samband med det uppmanade landet att även erkänna skuld efter Andra världskriget, blev hon inte applåderad från politiskt håll.

– Vår regering har problem med att hon är en så pass känd och uppburen författare. Den mest översatta nu levande polska författaren. De gillar henne inte för att hon ofta skriver om ämnen som minoriteter, djurskydd och homosexualitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet