Dagens Nyheter berättade om 18 kvinnor som anklagar ”kulturprofilen” för sexuella trakasserier. NE valde att namnge profilen i sitt uppslagsverk. Foto: TT och Nationalencyklopedin.

Medierna anonymiserar ”kulturprofilen” – men NE namnger honom

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan avslöjade Dagens Nyheter att en känd ”kulturprofil” ska ha sexuellt trakasserat minst 18 kvinnor. Att ytterligare en man anklagades för övergrepp öppnade på nytt upp debatten om namnpublicering i olika medier.

De flesta stora medier har inte namnpublicerat ”kulturprofilen”. Däremot har Nationalencyklopedin, NE, valt att lägga till den senaste veckans händelser i hans biografi i uppslagsverket.

– Vi tyckte att det var relevant information i hans biografi eftersom han haft en verksamhet som drivits av stöd från Svenska Akademien. Vi tar ju inte ställning i frågan utan refererar vad som har hänt. Det är inte konstigare än så, säger Jonas Gruvö, chefredaktör på NE.

Kulturprofilen

Restriktiv namnpublicering

DN som var först med att rapportera om kvinnorna som pekat ut ”kulturprofilen” har inte namngivit, men däremot givit flera detaljer kring personen, något som tidningens chefredaktör Peter Wolodarski i Medierna förklarade på följande vis:

– Den här personen är mäktig i delar av kultursfären och känd där. Men han är inte känd bland de flesta svenskar, han är inte offentlig på det sättet.

– Sanningen och relevansen gör att det trumfar den försiktighetsprincipen (om att inte delge detaljer reds anm.), men det har inte gått så långt att vi namngivit, sa Wolodarski till Medierna.

Även SVT har valt att inte gå ut med namnet på ”kulturprofilen”. SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg har vid tidigare tillfälle förklarat att bedömningen kring när det är relevant att namnpublicera bland annat handlar om vilken position och maktställning en person har och även vilken integritetsskada som kan ske vid en publicering.

– Det handlar om graden av ansvarsställning, vilken position man har. Det är olika aspekter av det, sa Friborg i en intervju med Morgonstudion.

”Relevant information”

Enligt Jonas Gruvö är anledningen till att de händelser som påverkat ”kulturprofilen” sedan DN publicerade sin artikel nu finns redovisat under dennes namn i uppslagsverket, att det är relevant information om den berörda personen.

– Det har ju varit lite debatt om att NE namnpublicerar, men det är inte det vi gör. Vi tar med relevant information som hör till en person, säger Gruvö.

– Händer det något med personer som är intressant så försöker vi uppdatera det. Vi avslutade även Harvey Weinsteins biografi med att han 2017 tvingades avgå efter att en rad kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet