Foto: Riksdagen & TT

Kulturutskottets beslut: Kallar inte Svenska Akademien till samtal

Publicerad

Kulturutskottet kommer inte bjuda in företrädare för Svenska akademien för att få information om situationen inom institutionen. Det skriver Kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M) i ett mail till Kulturnyheterna.

Under förra veckan initierade Miljöpartiets ledamot i Kulturutskottet, Niclas Malmberg, att Kulturutskottet behöver informeras om krisen inom Svenska Akademien direkt från institutionen själva.

– Det är väldigt olustigt att se hur en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner tycks implodera. Kulturutskottet bör ges direkt information om vad som faktiskt händer inom Svenska Akademien, sade Niclas Malmberg (MP) till Kulturnyheterna då.

Krisen i Svenska Akademien

Ingen skyldighet

Men efter att frågan nu beredits i Kulturutskottets presidium under tisdagen har beslut fattats att Akademien inte kommer bjudas in för att ge mer information om krisen.

”Den uppkomna situationen är naturligtvis allvarlig, men Svenska Akademien är en fristående institution som varken lyder under regering eller riksdag. Det finns därmed inte någon skyldighet för Akademien att hålla Kulturutskottet informerat, lika lite som Kulturutskottet varken har skyldighet eller möjlighet att påverka Akademiens arbete”, skriver Kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M) i ett mail till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet