• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Leif Pagrotsky om coronaregler: ”Obegripligt inkonsekventa”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare kulturministern Leif Pagrotsky har gett sig in i debatten om hur kulturbranschen ska överleva coronakrisen.

– De besked som myndigheterna ger är obegripligt inkonsekventa, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.

Restriktionerna för kultur- och evenemangsbranschen under coronapandemin har tidigare kritiserats av både artister, arrangörer och politiker. Kritiker menar att coronareglerna drabbar kulturen särskilt hårt och att det är orättvist med en gräns på 50-personer i publiken för just kulturevenemang medan till exempel restauranger och badhus kan ta emot hundratals gäster.

Nu ger sig Leif Pagrotsky, kulturminister i den socialdemokratiska regeringen mellan 2004 och 2006, in i debatten. I en intervju i Dagens Nyheter säger han att han har förståelse för kritiken mot reglerna.

– Jag förstår frustrationen av att man inte har någonstans att vända sig och att det varit väldigt tyst. De besked som myndigheterna ger åt olika håll är obegripligt inkonsekventa, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det går inte att förstå myndigheternas tolerans, passivitet och ryck på axlarna när det gäller trängsel på bussar med 100 personer, samtidigt som det finns ett totalt förbud mot att sitta 50 personer i Globen eller på Ullevi. Och jag har inte sett någon som försökt förklara det.

Förståelse för Amanda Lind

I takt med att beskedet om höstens publikrestriktioner för kulturbranschen har dröjt, har kritiken mot den nuvarande kulturministern Amanda Lind (MP) vuxit sig allt starkare från flera håll under sommaren. Leif Pagrotsky har förståelse för hennes svåra situation.

– Kultursektorn har inte så många andra att vända sig till när det krisar och det präglar relationerna. Därför det också väldigt otacksamt att vara kulturminister: dels är sektorn väldigt beroende av ens beslut, dels är kraven och förväntningarna höga och ibland orealistiska, säger han.

Amanda Lind har tidigare lovat besked till kulturbranschen så snart som möjligt med åtgärder för hjälpa branschen att bedriva sin verksamhet trots rådande pandemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.