Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SvD:s Madeleine Levy och DN:s Björn Wiman om avhoppen i Svenska Akademien.

Litteraturchefen: ”Otydligheten skadar Akademien”

Publicerad

Under måndagen hoppade både Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström av som externa ledamöter i Svenska Akademien. Svenska Dagbladets litteraturredaktör Madelaine Levy och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman diskuterar Akademiens nya bakslag i SVT:s Morgonstudion.
– Det är svårt att bygga något hållbart på en rutten grund, säger Björn Wiman.

I går skrev Kristoffer Leandoer i Svenska Dagbladet att han lämnar Svenska Akademiens externa kommitté. Anledningen han anger är att förändringsarbetet går för långsamt och att upplägget med den externa kommittén inte fungerat som tänkt. Kort därefter meddelade Gun-Britt Sundström i Dagens Nyheter att även hon hoppar av. Det var i november förra året som en extern kommitté tillsattes, på initiativ av Nobelstiftelsen, för att hjälpa till i prisarbetet.

– Den externa kommittén var en lösning som nobelstiftelsen gärna ville få till. Faktum är att akademiledamöter motsade sig en kombination av extern och interna ledamöter. Stiftelsen pressade på och nu ser man vad som hände, säger SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy. 

Hur allvarligt är det här?

– Det skärper konflikten mellan Nobelstiftelsen och Svenska Akademien, som Madeleine säger var det Nobelstiftelsens konstruktion. De var nog lite naiva när de trodde att den externa kommittén skulle fungera autonomt från Akademien, så har det bevisligen inte varit, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.

Vad får det för konsekvenser?

– Det visar att det är svårt att bygga något konsistent och hållbart på en rutten grund, säger Björn Wiman.

Kristoffer Leandoer menar att Akademiens förändringsarbete går för långsamt. Är inte det att ha lite höga förväntningar på en institution som funnits i så många år?

– Problemet är snarare att vi inte vet. Det är fortfarande det här med transparensen. De har fortfarande inte gått ut och sagt att det här kommer vi att göra med det här tidsspannet. Otydligheten skadar Akademien, säger Madelaine Levy. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer