Fredspristagaren Liu Xiaobo har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske författaren och regimkritikern Liu Xiaobo har avlidit på sjukhus i Kina, enligt uppgifter till AFP.

– Amnesty sörjer Liu Xiaobos bortgång. Han har i årtionden oförtröttligt arbetat med grundläggande rättigheter i Kina trots att kinesiska myndigheter ständigt försökt tysta honom, säger Andrea Bodekull vid Amnesty International Sverige till Kulturnyheterna.

Den regimkritiske författaren och människorättskämpen fick Nobels fredspris år 2010 – ett år efter att han fängslats av kinesiska myndigheter för ”stadsomstörtande verksamhet”. På grund av att han satt fängsland fanns inte möjligheten för honom att vara på plats vid prisutdelningen i Oslo när han skulle belönas.

LÄS MER: Kinakännare om Xiaobo: ”En spjutspets för oppositionen”

– Det har, som ni vet, inte varit möjligt för Liu Xiaobo, eller för några av hans närmaste släktingar att komma till Oslo för att ta emot fredspris-medaljen och diplomet, sa norska Nobelkommitténs dåvarande ordförande Thorbjorn Jagland, skriver Sveriges Radio.

Liu Xiaobo greps 2008 och dömdes till elva års fängelse efter att ha varit en av initivtagarna till det pro-demokratiska manifestet Charta 08 – ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina.

Manifestet förespråkar flerpartisystem och respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter; religionsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet.

LÄS MER: Nobelpristagaren Liu Xiaobo villkorligt frigiven

För ett par veckor sedan fick Liu Xiaobo lämna fängelset i Shenyang i nordöstra Kina efter att ha diagnosticerats med obotlig levercancer.

Men Liu Xiaobo hann aldrig få möjlighet att lämna landet för att få vård. Detta trots att de utländska läkare som tilläts flyga in för att ge honom vård godkände att hans hälsa då var i stånd att klara en utresa.

Svenska PEN: Det är med bestörtning

Yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN har under lång tid varit delaktiga i kampen om att få Liu Xiaobo fri. Elisabeth Åsbrink, ordförande för organisationen, skriver på deras hemsida:

”Det är med bestörtning Svenska PEN tar emot beskedet att Liu Xiaobo, mottagare av Nobels Fredspris 2010, har avlidit”.

”Våra tankar går till Liu Xiaobos hustru, poeten och fotografen Liu Xia, som endast tilläts övervakade möten med sin man en gång i månaden, och som tillbringade många år i husarrest. Svenska PEN kräver att hon får rätt att lämna landet, om det är hennes vilja, och erhåller största möjliga stöd under den svåra tid hon nu genomgår.”

”Liu Xiaobo sa en gång: ”Jag hoppas att jag är det sista offret för Kinas långa historia av att betrakta ord som brott”. Tillsammans med världens alla PEN center bär Svenska PEN hans dröm vidare”

LÄS MER: Liu Xiaobo får utländsk läkarvård

Kamp för demokrati

Xiaobo deltog år 1989 i protesterna vid Himmelska fridens torg i centrala Peking. Under protesterna fängslades han och dömdes då till två års fängelse. Något som också föranledde att hans böcker förbjöds i landet. Han även förlorade sitt universitetsarbete.

Han var kandidat till Nobels fredspris under flera år, uppmärksammad för sin kamp för demokrati i Kina.

LÄS MER: Svenska PEN: Liu Xiaobo bör friges helt

Den kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiwei kallade nyligen myndigheternas fängslande av Liu Xiaobo ett ”historiskt misstag”.

”De måste erkänna att det är ett fruktansvärt misstag. Att offra de bästa människorna i landet – nationens bästa hjärnor – och placera dem i en sådan fruktansvärd situation. Det är vad de fortsätter göra och det är helt oacceptabelt”, sa konstnären i samtal med The Guardian.

”Sörjer Xiaobos bortgång”

– Amnesty sörjer Liu Xiaobos bortgång. Han har i årtionden oförtröttligt arbetat med grundläggande rättigheter i Kina trots att kinesiska myndigheter ständigt försökt tysta honom. Nu tänker vi på hans fru, Liu Xia, och hans familj. Vi står vid hennes sida och kommer att arbeta för att hennes husarrest ska hävas, säger Andrea Bodekull, Amnesty International Sverige.

Liu Xiaobo blev 61 år gammal.

Fakta: Oliktänkande som straffats i Kina

1989: Efter demonstrationer vid Himmelska fridens torg i Peking fängslas universitetsläraren Liu Xiaobo i ett och ett halvt år. Hamnar i arbetsläger 1996—99 när han kräver att folk som fängslats 1989 ska friges.

1989: Zhao Ziyang sparkas som Kommunistpartiets chef efter att ha motsatt sig beslutet att krossa studentrevolten.

1991: Wang Dan, studentledare från torget, döms till fyra års fängelse. Efter frigivning 1993 får han snabbt nya problem och döms till elva år. Skickas 1998 i exil i USA.

1992: Bao Tong, medarbetare till Zhao Ziyang, döms till sju års fängelse. Bao, gripen 1989, anklagades liksom sin chef för att sympatisera med demokratirörelsen.

1994: Wei Jingsheng, redan på 70-talet dömd till ett långt fängelsestraff, får nu 14 år. Skickas i exil i USA 1997.

2005: Journalisten Shi Tao döms till tio år för att ha spritt statshemligheter: han offentliggjorde regeringens dekret som förbjöd medier att bevaka 15-årsminnet av händelserna 1989.

2006: Juristen Chen Guangcheng, som kampanjat mot ettbarnspolitiken, döms till drygt fyra års fängelse.

2008: Hu Jia, som publicerat regimkritik på nätet, döms till tre och ett halvt års fängelse.

2009: Huang Qi, som stött föräldrar som förlorat sina barn i illa byggda skolor vid skalvkatastrofen i Sichuan 2008, får tre års fängelse för att ha röjt statshemligheter.

2009: Liu Xiaobo döms till elva års fängelse för uppropet Charta -08.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.