Foto: Jessica Gow/TT

Ledamöter från M och SD föreslår hårdare konsekvenser för Public service

Uppdaterad
Publicerad

Public service-bolagen ska kunna drabbas av skärpta påföljder vid fällningar i Granskningsnämnden för radio och tv, det föreslås i flera riksdagsmotioner som ska behandlas i Konstitutionsutskottet. Bakom förslagen står enskilda riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna och Moderaterna, rapporterar tidningen Journalisten.

I två olika motioner till Konstitutionsutskottet föreslår de moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman, Jan Ericson och Edward Reidl att sanktionsmöjligheter införs som ett sätt att stärka Granskningsnämnden för radio och tv, vid fällningar. Det skulle innebära att SVT, UR och SR kan drabbas av sanktioner om de har fällts i Granskningsnämnden, rapporterar Journalisten.

Även Sverigedemokraternas David Lång och Robert Stenkvist föreslår skärpta påföljder ”när allvarliga brott mot stadgar och sändningstillstånd sker”, skriver de i en motion.

Lång och Stenkvist lägger också förslag om att ledamöterna i Granskningsnämnden ska bestå av politiker från riksdagspartierna, i proportion till riksdagsmandaten, och utses av riksdagen.

Motionerna bereds i konstitutionsutskottet i slutet av mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer