”Annars ska man byta jobb” – Hör programdirektören Eva Beckman om pressen att göra serie av en svensk klassiker. Foto: TT, Henrik Norrsell

Maria Gripes barnboks-klassiker ”Tordyveln flyger i skymningen” blir tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

”Tordyveln flyger i skymningen” ska bli tv-serie i SVT. Boken och den tidigare radioteatern hör till Maria Gripes mest igenkända och lästa böcker. Serien i åtta delar börjar spelas in sommaren 2023.

– Jag är så himla glad, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.

Det började 1976 som en radioteater av Maria Gripe och Kay Pollack, två år senare gavs den ut som bok författad av Gripe. Nu, 46 år senare, ska ”Tordyveln flyger i skymningen” skildras i bild och huvudkaraktärerna Jonas, Annikas och Davids mystiska äventyr i Småland blir en tv-serie i åtta delar.

– Det här är ju en klassiker som faktiskt aldrig har filmatiserats, så jag är så himla glad att vi ska göra det här, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.

Boken har tagit platsen som en av Gripes mest älskade och kända verk och att nu rulla ut serien känns kul men också nervöst, enligt Beckman.

– Man känner alltid press när det gäller sådant här, annars ska man byta jobb, säger hon till Kulturnyheterna.

Hoppas nå ny generation

Satsningen görs i hopp om att introducera Maria Gripe och hennes verk för en ny generation.

– Så är det med bra berättelser, man vill sprida dem vidare, säger hon och fortsätter:

– Och om vi gör det här bra så kommer framtida generationer också kunna ta del av den här serien.

Premiär 2024

Men både gamla och nya potentiella fans av Gripe kommer att få öva på sitt tålamod innan den svenska klassikern går att se på tv. Inspelningen börjar nämligen inte förrän sommaren 2023, med premiär året därpå.

Och vilka vi får se i rollerna är också något som inte är färdigt ännu. Men för regi står den prisbelönade norrmannen Atle Knudsen, 2012 tilldelades han det norska film- och tv-priset Gullrutten för sin serie ”Vaffelhjarte”. Serien är en samproduktion mellan SVT och produktionsbolaget Monster.

– Jag tror väldigt mycket på det här projektet, och det betyder väldigt mycket för mig, säger Eva Beckman.

I klippet ovan ser du Eva Beckman berätta om förväntningarna på filmatiseringen av Tordyveln flyger i skymningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.