Clara Henry, prisbelönt videobloggare Foto: TT

Prisbelönade Clara Henry om näthatet

Uppdaterad
Publicerad

Hon har 320.000 följare på Youtube – och prisas på galan Guldtuben.

Ju större Clara Henry blir, desto mer elakheter tvingas hon utstå.

”Det är alltid någon som tycker att man ska bli våldtagen eller ställa sig i köket”, säger hon.

Förra veckan rapporterade Kulturnyheterna om en hårdnad ton på Twitter.

Ett debattklimat i förändring där användare digitalvrålar åt varandra som sjölejon, utan intresse att lyssna på meningsmotståndarens argument.

Nätkriget

I helgen hölls Guldtuben – en gala för Sveriges mest framgångsrika Youtube-profiler. De om några vet hur tonen i sociala medier låter, de lever med den.

Clara Henry har spelat in videor på Youtube i 3,5 år. Hon har drygt 320.000 följare. Under lördagens gala utsågs hon till årets vloggare – videobloggare, för andra året i rad.

– Skitkul. Jag är jätte, jätteglad. Det känns bra att ha det stödet från sina följare, säger hon.

”Ditten och datten”

Under de 3,5 åren har Clara Henrys videoblogg förändrats. Reaktionerna från tittare har också gjort det.

– Jag tror att jag har blivit lite mer politisk i det jag lägger upp. Väldigt många tycker att det är skönt och bra, att jag tar upp feminism och mens. Men det finns också de som tycker att jag ska bli våldtagen och ställa mig i köket, det är så det är att vara tjej här. Lite ditten och datten, säger hon.

När Clara Henry växer på Youtube växer också de hatiska utbrotten.

– Ju större man blir desto mer hat får man. Jag får generellt sett ganska lite skit om man jämför med många andra tjejer. Jag tror att jag uppfyller ganska många normkrav. Det finns inte så mycket att störa sig på, utom det politiska.

– Jag är vit, ser svensk ut, normsmal, inte ful... Alla såna grejer, hade det sett annorlunda ut hade jag fått så mycket skit.

Tänker på vad hon säger

Det ökade hatet har inte hindrat Clara Henry från att uttrycka någonting, säger hon.

– Det påverkar mig på sätt och vis, det är inte som att jag inte säger saker för att jag är rädd för hot. Mer att jag formulerar mig för att inte trycka ner någon. Jag har blivit mer insatt. Till exempel när jag pratar om mens. För två år sedan sa jag, ”när tjejer får mens”. Nu har mina följare lärt mig att transpersoner också kan ha mens, så jag säger kanske ”när folk med livmoder” istället för ”tjejer”.

För Clara Henry har, med sina 320.000 följare, ett ansvar, tycker hon.

– Jag kan inte slösa dem på att vara en idiot. Jag skulle kunna namedroppa så många på Youtube som inte tar något ansvar. Jag ser det som att jag kan ta vara på det här, och hjärntvätta följarna lite. På ett bra sätt. Om jag kan förmedla mina åsikter till en yngre publik, en ungs tjej som inte har samma möjligheter som killarna i hennes klass. Då har jag gjort någonting bra, säger hon.

De prisades på Guldtuben

Här är vinnarna

Årets vloggare: Clara Henry

Årets gamer: Pewdiepie

Årets Youtuber: Therese Lindgren

Årets action: Rackartygarna

Årets samarbete: Beautyswap med Anty och Therese Lindgren

Årets artist: Daniel Norberg

Årets löfte: Emma Lussetti

Årets stjärnskott: Jockiboi

Årets humorgrupp: IJustWantToBeCool

Årets style: MissLisibell

Årets serie: En skev resa med Alex och Willie

Årets klickmonster: #SJÄLVIS (IJustWantToBeCool)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkriget

Mer i ämnet