Ingrid Wall, kommunikationschef och Kim Walls mamma, vid presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Årets sommarpratare 2018

Publicerad

Sara Danius och den f.d. livstidsfången Kaj Linna är två av årets sommarpratare. Även Ingrid Wall, mamma till Kim Wall, DJ-duon Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick samt influencern Bianca Ingrosso kommer prata i SR P1. Först ut är skådespelaren Claes Månsson.

Sommar i P1 är en av Sveriges Radios riktiga långkörare. Det första programmet hade premiär 29 juni 1959 och presenterades kort och gott som lättlyssnat för semesterfolk. 

Idén till programmet kom från radions dåvarande underhållningschef Tage Danielsson som om programmet lär ha sagt att ”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”.

Sedan dess har lyssnarna varje sommar fått ta del av spännande erfarenheter och livsöden från några av Sveriges mest kända och folkkära personer.  Först ut i sommar är skådespelaren Claes Månsson. En annan skådespelare, Rennie Mirro, avslutar programserien den 19 augusti.

Har skapat rubriker

En av årets sommarvärdar har verkligen varit i hetluften den senaste tiden, professorn och författaren Sara Danius som pratar den 18 augusti. En annan sommarvärd som skapat rubriker är den f.d. livstidsfången Kaj Linna.   

– Jag ska berätta lite om mina erfarenheter av att sitta på livstid. Oskyldig! säger Linna, enligt ett pressmeddelande från SR.

Sorg och förlust

Den 10 augusti pratar Journalisten Kim Walls mamma Ingrid Wall.

– Det finns hopp även i det svarta, säger Ingrid Wall.

Stefan Åkerlund, pappa till 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund som blev ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, sommarpratar den 10 juli.

– Jag kommer att prata om en stund på jorden, om min dotter, till 50 nyanser av mörker, säger Stefan Åkerlund.

Humor, sport och affärer

Komikern Emma Molin, känd som medlem i humorgruppen Grotesco sommarpratar 12 augusti. En annan komiker, Jonatan Unge, gör premiär som sommarpratare den 9 augusti.  Från sportvärlden kommer tävlingsryttaren tillika Jerringpris-vinnaren Peder Fredricson och den alpina OS-guldmedaljören Frida Hansdotter.

Två sommarpratare är verksamma i den amerikanska affärsvärlden. Inge Thulin, vd för 3M, och Anna Throne-Holst, vd för svensk-amerikanska Handelskammaren i New York. Söndag 8 juli pratar ytterligare en person med bas i USA, fotomodellen och entreprenören Victoria Silvstedt.

– I mitt Sommar ska jag försöka förklara hur det kan bli bättre än man tänkt sig, säger Victoria i ett pressmeddelande från SR.

Från folkmusik till hårdrock

Från musikvärlden kommer bland andra Adam ”Tensta” Taal, folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders, Marko ”Markoolio” Lehtosalo och artisten och Sabina Ddumbai. Även DJ-duon Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick sommarpratar, onsdagen 8 augusti.

– Vårt Sommarprat kommer framförallt att handla om vår vänskap.

En annan musiker som medverkar är Mikkey Dee, som numera trummar i tyska Scorpions men under många år var med i legendariska Motorhead. Mikkey Dee pratar torsdagen 26 juli.

Viktigt vittnesmål

Tauba Katzenstein, överlevare från förintelsen, sommarpratar den 30 juli.

– Jag ska bland annat berätta om mina morföräldrars liv i den mycket speciella judiska vardagliga miljön i Lodz, som jag upplevde den som ung flicka. Det var en unik kulturmiljö, självständig men omgiven av antisemitism, säger Tauba Katzenstein.

SVT rapporterade · De blir årets sommarpratare i P1

12.41
Hej och välkomna till denna direktrapportering av presentationen av årets sommarvärdar. Om ni har några frågor är det bara att skicka in dem så ska jag göra mitt bästa för att svara. Det går också bra att dela med sig av sitt favoritsommarprat någonsin. Gärna med en härlig motivering!
12.55
En sommarvärd är känd sedan tidigare och det är lyssnarnas värd Jonas Waltelius, 33, som bröt nacken på sin svensexa. Den 18 juli berättar han hela sin historia om hur livet förändrades på ett ögonblick.
12.57
Nytt för i år är att Sommarvärdarnas önskekonsert arrangeras ikväll i Berwaldhallen. En konsert fylld av värdarnas önskemusik som framförs av Sveriges Radios Symfoniorkester. Konserten kommer sändas P2.
12.59
Förra året var journalisten Janne Josefsson det mest lyssnade sommarpratet.
 

Janne Josefsson mest lyssnad vid årets Sommar i P1

SVT NyheterSommaren har nått sitt slut. Folk är åter på sina skolor och jobb. Och ett av de säkraste sommartecknen förutom regn, det vill säga Sommar i P1, mötte under söndagen också sitt slut. Det mest lyssnade sommarprogrammet var i år journalisten Janne Josefssons.
13.02
Nu är det snart dags!
13.03
Den som just nu hälsar välkommen och ska presentera sommarvärdarna är programchef Bibi Rödöö.
13.03
Leif Silbersky, Gunhild Stordalen och Kristian Gidlund tillhör mina favoriter genom åren. Kristian och Gunhild för att deras berättelser är så gripande. Silberskys för att den gav nya perspektiv på rättssamhället.
13.03
Det var ett väldigt pratande i studion
Jo, det är lite av deras jobb Bo ;) Men nu ska vi låta Bibi prata!
13.04
Claes Månsson är först ut i Sommar i P1. "Jag är lite skraj", säger Månsson. (Bild: TT)
 
13.05
Nummer två är Bianca Ingrosso, Influencer och entreprenör, 23 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer