Foto: Reuters/TT

Finsk annonskupp uppmärksammas världen över

Uppdaterad
Publicerad

Nordens största prenumerationstidning, Helsingin Sanomat, har tapetserat Helsingfors med affischer för att hälsa Donald Trump och Vladimir Putin välkomna till staden inför mötet under måndagen.

På affischerna står bland annat ”Herr president, välkommen till den fria pressens land” och är till för att påminna Rysslands och USA:s ledare om vikten av tryck- och yttrandefrihet för medier.

”Trump kallar media folkets fiende” och ”Att kritisera Trump i media har  omdefinierat begreppet fake news” är två av de budskap som möter Rysslands och USA:s preisdenter när de möts i Finlands huvudstad Helsingfors i dag.

I ett pressmeddelande skriver Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi att tidningen ”vill visa sitt stöd för de kollegor som dagligen måste kämpa med allt svårare arbetsförhållanden både i USA och i Ryssland.”

Trump och Putin möts i Helsingfors

Målet är att sätta pressfriheten på kartan, enligt Niemi och tilltaget har mycket riktigt uppmärksammats världen över av medier som bevakar mötet.

Den kinesiska statliga nyhetsbyrån Nya Kina kallar det ett ”ovanligt fenomen i gatubilden” och även bland andra amerikanska New York Times, nederländska Algemeen Dagblad och italienska Agenzia Nova har uppmärksammat affischeringen med nyhetstexter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet