SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala bemöter kritiken. Foto: TT/SVT

SVT: ”Känner ansvar för de medverkande”

Uppdaterad
Publicerad

Kritik riktas mot att SVT erbjudit sig att betala rättegångskostnaderna för journalisten Fredrik Önnevall. Men enligt företagets kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala bottnar beslutet i SVT:s ansvarsfråga:
– Eftersom vi landade i beslutet att sända serien måste vi ta vårt ansvar för de medverkande, säger hon till Kulturnyheterna.

Gårdagens fällande dom för människosmuggling i rättegången mot SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två medarbetare har gett upphov till en mängd reaktioner i sociala medier – såväl positiva som negativa.

Det många har reagerat på efter gårdagens besked är att man från SVT:s sida sagt sig vara beredd att betala rättegångskostnaderna för Fredrik Önnevall och hans medåtalade.

Och enligt SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala grundas beslutet i att man från SVT:s sida känner ett ansvar för de medverkande i produktionen – och att man vill värna om företagets trovärdighet.

– Vi tar inte ställning i skuldfrågan – vi betalar inga böter, men eftersom vi sände programmet känner vi ett ansvar inför de medverkande. Vi har diskuterat mycket – situationen är både unik och komplex – men vi har känt att eftersom vi landade i beslutet att sända serien också måste ta vårt ansvar för de medverkande och också noga vägt in SVT:s trovärdighet i beslutet.

”Vet inte hur stora kostnaderna blir”

Enligt Sabina Rasiwala är det dock för tidigt att uttala sig kring storleken på de eventuella kostnaderna , och än så länge har SVT inte betalat några summor.

– Vi har inte betalat något, men vi har erbjudit oss att betala medarbetarnas rättegångskostnader. Det är först när domen vinner laga kraft och den allmänna rättshjälpen dragits av som vi vet hur stora de eventuella kostnaderna blir.

”Erbjudandet kvarstår”

Fredrik Önnevall och de två medåtalade har överklagat gårdagens dom, men i det fall där man efter en ny rättegång landar i samma dom kommer SVT:s ställningstagande att vara detsamma, enligt Sabina Rasiwala.

– Erbjudandet om att betala rättegångskostnaderna kvarstår, men summan som vi eventuellt ska betala vet vi först när domen vinner laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet