Man döms till fängelse för hot mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

En 49-årig man döms till fängelse för de grova hot han riktat mot tre Aftonbladet-journalister. Det är den andra personen som döms för olaga hot mot journalister den här veckan.

Våren 2016 fick journalisterna Oisín Cantwell, Daniel Swedin och Fredrik Virtanen ta emot dödshot av en man på Twitter. Aftonbladet valde att anmäla hoten och åklagaren yrkade på fängelsestraff.

I dag meddelade Stockholms tingsrätt att mannen döms till en månads fängelse för hoten han riktat mot journalisterna, samt för hot uttalade mot en hovrättsdomare i Svea hovrätt.

”Ska sparka sönder deras huvuden”

Mannen har bland annat skrivit att de tre journalisterna ”ska äta bajs” och ”jag ska sparka sönder deras huvuden, så onödiga är dom.”

Mannen har tidigare erkänt hoten och under rättegången uttryckte han ånger över vad han skrivit.

– Jag har kränkt dem. Det är oacceptabelt och det ber jag om ursäkt för, sade han då.

”Ett angrepp på demokratin”

Tingsrätten skriver i domen att ”Ett sådant angrepp på journalisters arbete och rätt att skriva förskyller också fängelse.”

Läs mer: Svenska medier: ”Hoten är organiserade”

– Det är glädjande att rättsväsendet börjat ta hot mot journalister på större allvar. I domen lägger man vikt vid att hotet är riktat mot oss i egenskap av journalister, med risk för att låta högtravande innebär hot mot journalister också ett angrepp mot demokratin, säger Oisín Cantwell.

Domen kommer att överklagas till Hovrätten, skriver mannens advokat i ett mejl till Kulturnyheterna.

Har även hotat domare

Tidigare i veckan dömdes en kvinna till villkorlig dom och dagsböter för att ha hotat journalisterna Lisa Bjurwald och Lisa Röstlund, även de hemmahörande på Aftonbladet.

– Förhoppningsvis kan detta ha en allmänt preventiv inverkan, att folk tänker sig för innan de beter sig så här. Det är ett oerhört utbrett problem, säger Oisín Cantwell.

”Hoten tas på större allvar”

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, tycker att dagens dom är en välkommen signal från rättsväsendet.

– Det visar att man tar hoten på allvar, säger han.

Förra året dömdes en man till två månaders fängelse för att ha hotat Gefle Dagblads chefredaktör. En annan man fick tre månader fängelse efter dödshot mot Säffle-Tidningens chefredaktör.

– De domarna bidrog till att Sverige klättrade upp till en andra plats på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex (2016), säger Jonathan Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.