Samtliga stora medier valde att publicera Martin Timells namn i samband med att han anklagades för våldtäkt och dåligt beteende på jobbet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mediecheferna om Martin Timell-publiceringarna

Uppdaterad
Publicerad

Martin Timell ansåg sig vara utsatt för en medial häxjakt och under fredagen friades han från anklagelserna om våldtäkt av Attunda tingsrätt. Men flera mediechefer står fast vid att det var rätt att publicera anklagelserna.

Det började med ett inlägg på Instagram där Martin Timell jämfördes med Harvey Weinstein. Kort därefter började medier publicera anklagelser om sexuella trakasserier och våldtäkt som riktats mot TV4-profilen. Inte långt senare får han sparken från TV4.

Under fredagsförmiddagen friades Martin Timell från våldtäktsanklagelserna av Attunda tingsrätt.

Martin Timell har tidigare sagt att han upplevt publiceringen som en ”häxjakt”. Men att någon inte är dömd är ingen en generell regel att avstå från att rapportera, säger Ola Sigvardsson, pressombudsman.

– Generellt så hänger pressetiska överväganden inte ihop med om någon är dömd, utan det har att göra med om det finns ett oavvisligt allmänintresse eller inte, säger han.

Så tycker mediacheferna

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter säger att tidningen generellt varit försiktiga med namnpubliceringar under #Metoo-rörelsen, men tycker att det var befogat i Martin Timells fall.

– Vi gjorde en egen undersökning av historien, det var inte så att vi bara avrapporterade det andra skrev. Det vi fick fram var så pass graverande och av så pass stort allmänintresse att vi valde att publicera, säger han och fortsätter:

– I kombination med den publika roll han haft i offentligheten i Sverige kom vi fram till att det var berättigat.

Gjorde samlad bedömning

Expressen var först med att publicera Martin Timells namn i samband med anklagelserna. Thomas Mattsson, chefredaktör, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Vi gjorde en samlad bedömning utifrån publiceringsunderlag, nyhetsvärdering och allmänintresse och fann att det var högst relevant att redovisa det som återgavs i Expressen, men vi avstod då från flera av de detaljer som andra medier senare gick ut med.”

Och fortsätter:

”Dessa publiceringsbeslut togs utifrån publicistiska grundval och inte någon spekulation om huruvida någon omskriven skulle komma att bli misstänkt, åtalad eller lagförd.”

”Rimligt att berätta om bakgrunden”

Enligt Charlotta Friborg, ansvarig utgivare vid SVT Nyheter, fanns det för SVT:s del en relevans i att namnpublicera i och med att en så pass stor publik påverkades när Äntligen hemma lades ned.

– Vi namnpublicerade Martin Timell när TV4 inledde en internutredning efter dåligt beteende i en jobbsituation. Det ledde snabbt till att Äntligen hemma helt lyftes ur tv-tablån, även de gamla programmen. Då påverkar det en miljonpublik och jag tyckte att det var rimligt att berätta om bakgrunden till att ett så populärt program försvann, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer