Herbert Kickl håller presskonferens i samband med EU-konferens om säkerhet och migration i mitten av september. Foto: AP/TT

Ministern bad polis att undanhålla information för utvalda medier

Publicerad

Österrikes inrikesminister bad landets polis att begränsa information till flera namngivna medier. Anledningen var att medierna hade rapporterat kritiskt om inrikesdepartementet och polisen.

Nu pudlar ministern – och säger att han värnar om pressfriheten.

I det mejl som Österrikes inrikesminister Herbert Kickl – som tillhör det högerpopulistiska partiet FPÖ – skickade till landets polismyndighet, ombeds pressavdelningarna att vara restriktiva med information till ett antal olika medier. Mejlet läckte, och fick stor kritik.

Anledningen till att de namngivna medierna inte skulle få lika mycket information av polisen som andra medier, var enligt mejlet att de rapporterat allt för kritiskt om inrikesdepartementet och polisväsendet.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har tagit avstånd från inrikesministerns mejl.

- Att tysta eller bojkotta enskilda medier är inget som ska hända i Österrike, säger han.

På tisdagen uttalade sig även Herbert Kickl om händelsen, och sa att en begränsning av pressfriheten i Österrike är otänkbar. Det rapporterar Medievärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.