Journalisten Afrah Nasser får pressfrihetspris. Foto: Afrah Nasser

Pressfrihetspris till journalisten Afrah Nasser

Publicerad

Sedan den arabiska våren lever journalisten Afrah Nasser i exil i Sverige. Härifrån bevakar hon via sin uppmärksammade blogg hemlandet Jemen. Nu prisas hon av CPJ (Committe for protected Journalists) för sitt arbete. Men det är inte första gången hon uppmärksammas.

Afrah Nassar har sedan tidigare fått motta flera tunga utmärkelser. CNN har kallat hennes blogg för en av de tio viktigaste i Mellanöstern idag, BBC har listat henne som en av hundra kvinnliga röster som förändrat medievärlden, Publicistklubben har gett henne Dawit Isaak-priset 2014 och affärstidningen Arabian Business listade henne 2015 på plats 15 över arabvärldens 100 mäktigaste personer.

Ett pris till de modigaste

Och nu får hon och tre andra journalister som rapporterar om Kamerun, Mexiko och Thailand motta CPJ:s pressfrihetspris. ”Journalister runt om i världen möter ökade hot och påtryckningar. De som får priset är de mest modiga och engagerarade. De är ett exempel på att journalistik spelar roll” säger CPJ:s generaldirektör Joel Simon i ett pressmeddelande.

Inbördeskriget har förvärrat situationen

Afrah Nassar har bott i Sverige sedan 2011. Här har hon levt i exil sedan hon till följd av sin rapportering om den arabiska våren tvingades fly hemlandet Jemen. Sedan dess har situationen förvärrats kraftigt till följd av det inbördeskrig som pågår sedan 2015 mellan olika grupper i landet. Den norra delen av landet kontrolleras av de shiamuslimska huthi-rebellerna, med visst stöd från Iran. Den södra delen kontrolleras av den sunnimusilimska regeringssidan som backas upp av Saudiarabien.

På Twitter skriver Afrah Nassar: ”Det pris jag får idag bör väcka uppmärksamhet till de Jemenitiska skribenter som riskerar sina liv för att berätta om ondskan.

Idag, är jemenitiska journalister om de inte är i fängelse, torterade, attackerade, åtalade, nedskjutna, överfallna, självcensurerade”.

LÄS MER: 19 miljoner i akut hjälpbehov i Jemen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer