Jan Egeland generalsekreterare för Norwegian Refugee Council varnar för situationen i Jemen. Hungersnöd av ”bibliska dimensioner” hotar landet. Foto: Mohammed Huwais/AFP, Hani Muhammed/AP

”Svält av bibliska dimensioner hotar Jemen”

Publicerad

Jemen hotas av en hungersnöd av ”bibliska dimensioner”, enligt biståndsexperten Jan Egeland. Han besöker just nu det krigshärjade landet, och rasar mot ”männen med vapen och makt” som inte ser till att göra slut på krisen.

Två år av bittert inbördeskrig, där de shiamuslimska huthi-rebellerna bekämpar regeringssidan som stöds av Saudiarabien, har orsakat ekonomisk kollaps. Importen av mat och drivmedel har hårt begränsats.

Jan Egeland, generalsekreterare för norska Flyktinghjelpen och rådgivare åt FN:s humanitära insatser, är på plats för att utvärdera läget. Han säger i telefon från huvudstaden Sanaa att även om kriget i Jemen är i mindre skala än konflikten i Syrien så har det lett till en katastrof av episka mått.

LÄS MER: Jemen: Ett barn dör var tionde minut

– Alla våra ansträngningar via FN:s World Food Programme har nått 3,1 av 7 miljoner människor som står på randen till svält. Så det betyder i grunden att 4 miljoner inte fick någonting i april och dessa människor stirrar svälten i ögonen, säger Egeland och fortsätter:

– Vi kommer att få en hungersnöd av bibliska dimensioner om det fortsätter som nu, med att bara en del av dem i störst nöd får humanitär hjälp.

Biståndsveteranen döljer inte sin ilska mot dem som har makt att stoppa katastrofen.

-– Jag är fylld av ilska mot de män med vapen och makt, inne i Jemen, i regionala huvudstäder och internationella huvudstäder, som inte kan lösa den här av människor orsakade krisen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet