Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den stora överraskningen i kvällens tävling stod programledarna för. Foto: SVT

Melodifestivalen har blivit en fabrik – som behöver skakas om

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sveriges femte årstid är här – melodifestivalsäsongen.

Årets första deltävling var en proffsig, och tyvärr aningen tråkig, show.

Tills Björn Gustafsson och A-Teens dök upp.

Moa Lindstedt

Musikkritiker

Femtio år har gått sedan Abba vann Melodifestivalen med ”Waterloo”, och därefter hela faderullan – alltså Eurovision Song Contest. Ribban var lagd. Under årets första deltävling slås jag av att den fortfarande ligger kvar, och att tävlingen påminner om en fabrik.

Receptet på en deltävling i Melodifestivalen återföljs till punkt och pricka – barnvänlig pop, powerballader och något alternativt inslag.

Melodifestivalen 2024

Släng in lite färgkoordinerade dansare, krydda med en maffig ljusshow och se till att programledaren är ”lagom mycket”.

Boom: Melodifestivalen är igång.

Veteranfest

Det tycks finnas två världar som en artist kan vistas i – Melodifestivalen, och den utanför. Somliga väljer att tillbringa hela karriären i mellobubblan, andra rör sig emellan.

I startfältet på årets deltävling fanns fem av sex schlagerveteraner. Bara Melina Borglowe kom in som en ny, och välbehövlig, frisk fläkt. I övrigt är det samma gamla vanliga: Samir och Viktor gjorde comeback med att återigen sjunga om att festa. Lisa Ajax, Elisa Lindström och Adam Wood sjöng om kärlek. Medan Smash Into Pieces fyller melodifestival-rock-kvoten iförd en militärinspirerad stass.

Men om Israel ska få tävla i Eurovision Song Contest eller ej vill ingen svara på.

Bröt receptet

Det vilade något lojt över den första deltävlingen. Jag kom på mig själv med att hoppas på att något skulle gå fel – något som bröt mot det perfekta melodifestivalreceptet. Ett hack i fabriksbandet.

Då kliver han in: Björn Gustafsson. Här bygger han vidare på sin ikoniska schlagermedverkan år 2008. Nu väntar ytterligare fem veckor med Björn Gustafsson och Carina Berg tillsammans i rutan, det jublas i stugorna.

Mitt sura nittiotalshjärta värms ytterligare av A-Teens comeback. Vägrar Abba komma till sitt eget mellojubileum fungerar faktiskt nyversionen utmärkt. För att citera programledaren Carina Berg:

”Jag visste inte att jag hade saknat dem så.”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet