Internetstjärnan PewDiePie. Foto: TT

Mest delade sommarpratet – innan det ens hade sänts

Uppdaterad
Publicerad

Youtube-stjärnan Pewdiepies sommarprat hade slagit rekord innan det ens drog igång. Och fansen blev inte besvikna, i alla fall om man ska tro deras tweets.

”This is an english version of the Swedish radio show Sommar i P1 with Felix Kjellberg, more commonly known as Pewdiepie.”

Så inleds den engelska versionen av Pewdiepies sommarprat, som gick i Sveriges Radio på svenska, men också översatts i en version som lades ut samtidigt som direktsändningen drog igång.

”Varför titta på när någon spelar tv-spel?”

Pewdiepie räknas som världens största Youtube-stjärna och har nästan 30 miljoner följare. Via sin Youtube-kanal visar han Let’s Play-videor, en genre där tittarna följer hur ett datorspel spelas samtidigt som det kommenteras. I sitt sommarprat förklarar han vad det innebär, och om hur han blev världsberömd gamer.

– Du undrar säkert vad som gör att så många vill sitta framför datorn och titta på när någon annan spelar. Det är helt galet, du skulle väl hellre spela själv, eller hur? Men de som tittar på Youtube är mycket mer engagerade än de som tittar på traditionell tv. Man kan kommentera direkt under varje klipp och det är så jag bestämmer mig för vad jag ska göra i mina klipp, berättar Kjellberg.

Han berättar om hur han slog igenom på allvar efter att han spelat in filmer där han spelade ett spel som gjorde honom rädd på allvar. Då började folk på allvar be om fler klipp, vilket han gav dem. Att lyssna på sina fans är hans framgångsrecept.

– De tittar inte bara passivt på, utan spelar tillsammans med någon annan som spelar. Det är varför det är så populärt, det är därför mina klipp setts fem miljarder gånger. Jag får brev från folk som har det svårt, som är sjuka eller har cancer, som berättar hur mina klipp fått dem att le.

– Det man ser på Youtube är mig, bara mig, ingen annan. Jag behöver inte mer uppmärksamhet eller pengar, det Pewdiepie behöver är sina fans. Det är vad jag vill göra nu, sen vet jag inte. Pewdiepie kan inte finnas för alltid.

Mörk period

Han tar också upp tv-spelsvåldet, och hur det kritiseras av framför allt en äldre generation. Han jämför det med våld på film, tv och i böcker, och hur det inte kritiseras lika hårt.

För fyra år sedan startade han sin Youtube-kanal, som i dag är störst i världen. Innan dess hade han vad han beskriver som en mörk period, där han bara satt och spelade World of Warcraft hela tiden.

– Inget annat var roligt eller viktigt för mig. Jag blev introvert och passiv. Om jag bara kunde ha träffat Pewdiepie då kanske jag hade kunnat ge mina föräldrar svar på tal när de gång på gång sa att jag aldrig skulle komma någonvart i livet om jag bara sitter och spelar tv-spel hela dagarna.

Han pluggade Industriell ekonomi på Chalmers universitet när han började ladda upp filmer på Youtube.

– Genom klippen blev jag mer bekväm med att öppna mig för andra. Skolan blev mindre intressant och klippen mer intressanta.

Extraserver för att klara tryck

Pewdiepies Sommar i P1 slog delningsrekord. Länken till programmet hade före lunchtid på lördagen delats 48.812 gånger från den engelska sidan och 4.149 gånger från den svenska sidan. Dessutom har Pewdiepies egna tweets om programmet delats vidare flera tusen gånger.

Det är dubbelt så många delningar än något annat Sommar i P1, skriver Sveriges Radios digitala redaktör Martin Jönsson på Twitter.

För att klara belastningen lade SR programmet på en särskild server, så att inte hela sajten skulle krascha.

Och av Twitterflödet att döma blev fansen nöjda med sommarpratet:

”I loved the radioshow! Ty for doing it in English & for always being honest & up close with us! Ur a true inspiration. *brofist*” skrev användaren @ConquerUrFears

”Amazing. Just amazing. I LOVE YOU FELIX! Proud bro forever and ever.” skrev @DrunkOnEd

”Felix (Pewdiepie) är nog en av dem få personer jag verkligen ser upp till.” tyckte @_oliviiia_

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet