Monty Python-stjärnan Terry Jones är död. Han blev 77 år gammal. Foto: AP/TT

Monty Python-stjärnan Terry Jones är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska komikern, manusförfattaren, regissören och skådespelaren Terry Jones har dött, 77 år gammal. Han är mest känd som en av medlemmarna i humorgruppen Monty Python, skriver brittiska BBC.

Uppgifterna kommer från Jones agent, som säger att han ska ha dött under tisdagskvällen, skriver BBC.

I ett uttalande säger hans familj att han dog efter en lång och extremt modig kamp mot en ovanlig form av demens, FTD. Han gick bort stilla i sitt hem i norra London, omgiven av fru, barn och många nära vänner.

”Vi har förlorat en snäll, rolig, varm, kreativ och verkligt kärleksfull man, vars kompromisslösa individualitet, obevekliga intellekt och utomordentliga humor har skänkt otaliga miljoner människor glädje i över sex årtionden”, skriver hans familj bland annat.

Jones var gift med svenskan Anna Söderström och tillsammans har de en dotter.

”Tack vare honom som Monty Pythons the Holy grail blev gjord”

Komikern Johan Glans har varit Monty Python-fan sedan 11-årsåldern.

– Jag är en av de jobbiga människorna som kan varenda replik i Monthy Python utantill. Hans allra mest lysande stund är som Brians mamma i Life of Brian, han var expert på att spela skräniga mödrar, säger Johan Glans till Kulturnyheterna och imiterar Brians mamma med knarrig röst.

Arkivbild från 12 mars 1975: Tre av Monty Pythons sex skapare, Graham Chapman, Michael Palin och Terry Jones. Foto: TT

Johan Glans berättar att Terry Jones var väldigt historieintresserad och har skrivit böcker om medeltiden.

– Det är mycket tack vare honom som Monty Pythons the Holy grail blev gjord. Just det där med modern humor i historisk miljö, det tror jag är hans förtjänst, säger Johan Glans.

2014 uppträdde Monty Python-gänget live på O2-arenan i London.

– Jag var så glad när jag fick se dem när de gjorde sin sista reunion-föreställning. Terry Jones drog ner några av de största skratten. Det var en fin avslutning, säger Johan Glans.

En visionär

Radioprataren Kalle Lind beskriver Terry Jones som en av visionärerna i Monty Python.

– Terry Jones styrka var inte som skådespelare, han var en sorts ideolog, det var han som hade visionerna och idéerna, säger han till TT.

Arkivbild från 2014. Terry Jones, längst till höger på bilden, tillsammans med Monty Pythons Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam och Michael Palin. Foto: John Phillips/TT

Slog igenom i Monty Python

Det var under 1960- och 70-talet som Terry Jones slog igenom i filmer och tv-serier som Monty Pythons flygande cirkus, Ett herrans liv och Meningen med livet.

Terry Jones blev 77 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.