Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, kritiserar världstjärnan Justin Biebers planerade konsert i Saudiarabien. Foto: TT

Änkans vädjan till Justin Bieber: Bojkotta Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev i Washington Post vädjar Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, till Justin Bieber om att inte uppträda i Saudiarabien.

Det rör sig om en spelning i staden Jeddah den 5 december, där den kanadensiske stjärnan är bokad som huvudnummer på loppet Saudiarabiens grand prix, rapporterar Deadline.

En inställd medverkan skulle ”sända en stark signal till omvärlden om att ditt namn och talang inte ska användas för att bättra på ryktet för en regim som dödar sina kritiker”, skriver hon.

Mördades under ambassadbesök

Det var den 2 oktober 2018 som regimkritikern gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet för att hämta ut äktenskapshandlingar som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut igen.

Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman pekades ut som skyldig till att ha beställt mordet på journalisten Jamal Khashogg, i en amerikansk underrättelserapport som offentliggjordes i våras. I spåren av rapportens publicering har USA infört sanktioner mot en lång rad saudiska medborgare.

Asap Rocky medverkar

Andra bokade artister för eventet är Asap Rocky, David Guetta, Tiesto och Jason Derulo. Även de har blivit uppmanade av människorättsorganisationer att ställa in sin medverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.