Den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi mördades 2018 i Turkiet. Arkivbild. Foto: Hasan Jamali/AP/TT

Rapport: Saudiarabiens kronprins låg bakom mordet på Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman pekas ut som skyldig till mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det konstaterar USA, i en underrättelserapport som nu offentliggjorts.

Samtidigt inför USA sanktioner mot en lång rad saudiska medborgare.

Kronprins Mohammed bin Salman godkände planen på att antingen mörda eller föra bort Jamal Khashoggi, enligt en tidigare hemlig amerikansk underrättelserapport. Det rapporterar flera internationella medier på fredagen.

– Det är väldigt grava anklagelser, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren i SVT:s Aktuellt.

– Man säger att man baserar det på kronprins Mohammed bin Salmans absoluta makt samt nära relation till nyckelpersoner som deltog i den här operationen.

Tidigare dragit slutsatsen

Den saudiske medborgaren Jamal Khashoggi bodde i USA och var kolumnist för tidningen The Washington Post, där han formulerade skarp kritik mot kronprinsen och den saudiska regimen.

Det var den 2 oktober 2018 som regimkritikern gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet för att hämta ut äktenskapshandlingar som krävdes för att han skulle kunna gifta sig.

Han kom aldrig ut igen.

Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats.

Sanktioner införs

USA:s underrättelsetjänst CIA har tidigare dragit slutsatsen att kronprinsen sannolikt beordrade mordet, men har inte lagt fram några konkreta bevis. En FN-utredning har dragit samma slutsats.

Efter att rapporten släpptes twittrade Khashoggis fästmö Hatice Cengiz #justiceforjamal, med en bild på honom.

USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelar under fredagen att resesanktioner införs mot 76 saudier. Ytterligare riktade sanktioner införs mot sju personer ur kronprinsens personliga vaktstyrka, en väpnad insatsstyrka som lyder under det saudiska kungahuset och som var direkt inblandade i mordet, enligt rapporten.

Ännu har inga sanktioner riktats direkt mot kronprinsen.

Saudiarabien nekar till brott

”Vi har med all tydlighet klargjort att Saudiarabien måste upphöra med extraterritoriala hot och angrepp mot aktivister, oliktänkande och journalister”, skriver Blinken i ett uttalande.

Mohammed bin Salman har tidigare bedyrat sin egen oskuld i fallet Khashoggi, men samtidigt erkänt Saudiarabiens skuld i mordet. Flera personer har dömts till döden för medverkan. I ett uttalande via kungadömets officiella nyhetsbyrå SPA senare på fredagen avvisar Saudiarabien anklagelserna.

Utrikesministeriet uppger också att man ser fram emot att upprätthålla partnerskapet med USA som ”har blomstrat i åtta decennier på grund av ömsesidig respekt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.