Foto: AP/TT

Kulturnyheterna listar: Skildringar av mörk materia vi minns

Publicerad

Den 31 oktober firas den Mörka materiens dag. En dag där forskare världen över tar tillfället i akt att uppmärksamma och upplysa om universums oupptäckta materia. Kulturnyheterna listar därför ett par tillfällen då den mörka materien sett sig representerad i kulturen och getts spelrum inom dess obegränsade ramar.

Ett slags osynlig materia, det är i alla fall vad forskarna tror att det är. Och det sägs att hela 85 procent av all materia i universum består av detta hemlighetsfulla material. Men än så länge vet vi inte vad det är eftersom vi helt sonika varken kan se det med blotta ögat eller vetenskapens detektorer.

I kulturen finns däremot få begränsningar.

Philip Pullman – Den mörka materian:

Den prisade fantasytrilogin Den mörka materian innehåller parallella världar, religionskritik, mystiska krafter och hemligheter utifrån den unga Lyra Belaquas perspektiv. Själva mörka materian spelar (föga förvånande) en central roll som ett slags bindeämne mellan de olika världarna (bland annat).

Bokserien fick sin första del – Guldkompassen – filmatiserad år 2007 med bland andra Nicole Kidman och Daniel Craig i bärande roller, och en tv-serie är på gång.

Kuriosa: Titeln ”His dark materials” kommer ursprungligen från den engelska 1600-tals diktaren John Miltons epos Det förlorade paradiset.

Star Trek – The next generation, In Theory: 

Mörk materia har upprepade gånger fått gästspela i den klassiska sci-fi-serien. Däribland i det 25:e avsnittet av den fjärde säsongen av Star Trek: The next generation, In Theory.

Ett avsnitt präglat av kärleksbestyrligheter mellan Data och Jenna D’Sora – men även ett avsnitt där en mörk materia-genererande nebulosa skapar ”viss” problematik för flottan.

Foto: WFI/ESO/TT

The Big bang theory – The Pirate Solution:

Självklart finns den mörka materian representerad i denna allas vår vetenskaps-sitcom. I ett avsnitt, närmare bestämt tredje säsongens The Pirate Solution ställs Raj och Sheldon inför detta omöjliga.

Citat som ”Oh dark matter, we better bring a flashlight” följer. Och ett sällan skådat samarbete uppstår.

Bubblare: Lustmord – Heresy:

Hur mörk materia låter är förstås omöjligt för blott en kulturredaktion att slå fast. Men något drone-artat och därmed rejält borduntonigt känns åtminstone för den imaginärt sinnade kanske som något på spåren.

Dark ambient-genren uppfyller mycket av detta. Ett viktigt verk i sammanhanget blir därför Lustmords inflytelserika album Heresy från 1990. Se så, pilla in hörlurarna djupt i öronen och svep in i kraftfältet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer