Bråvalla – jätten som ska locka alla

Uppdaterad
Publicerad

Bråvalla – jättefestivalen som slog ut andra festivaler när den startades för två år sedan, är tillbaka. Arrangör är det tyska evenemangsbolaget FKP Scorpio. I år kommer Wu-Tang Clan, Robbie Williams och Muse till fältet utanför Norrköping. Bråvalla vill erbjuda nåt för alla.

Festivalen på det gamla flygfältet utanför Norrköping har lockat över 50.000 besökare per år.

På Bråvalla spelar stora namn inom skilda stilar som pop, hip-hop, hårdrock, dans och punk.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Men även mindre akter. Det är en festival med lite av varje.

Ska passa alla

– Alla kan komma hit. Vilken typ av musik du än lyssnar på, och hur gammal du än är. En 16-åring kan gå på festivalen, men även någon som är 60 kan hitta bra musik och aktiviteter. Använda nöjesparken och äta och dricka gott. Du måste göra en bred festival för att bli stor, säger Folkert Koopmans, vd för arrangören FKP Scorpio.

Vad vill du att besökarna ska få uppleva på Bråvalla?

– Att de har en kul kväll med bra service. Att de får lyssna på musik, hänga i en bar och inte behöva vänta på att få sin öl och sin mat. Att det ska finnas rena toaletter. Det här helhetsupplevelsen.

Vill hitta ny publik

Hiphop-artisten Linda Pira är en av arets akter på Bråvalla.

– Att det är blandade stilar är najs. Det här är en chans för oss artister att kunna fånga en ny publik också. Om jag kan fånga in en rockpublik så har jag gjort en win, liksom, säger hon.

Bråvalla en av drygt 20 festivaler FKP Scorpio anordnar runtom i Europa.

I helgen pågår även Provinsirock i Finland och Tinderbox i Danmark, där flera av akterna från Bråvalla också spelar.

Behöver anpassa sig

Men att stora eventbolag som FKP Scorpio tar mark på den svenska festivalmarknaden behöver inte innebära någonting bra.

– Det är väldigt tråkigt att det är så få festivaler kvar i Sverige och att de som är kvar har behövt anpassa sig till marknaden så mycket. Att man behöver ha någon form av allätarstil liksom, säger Fiona Fitzpatrick från dj-duon Rebecca & Fiona.

– Det känns som en sjukt stor industri, säger Rebecca Scheja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet