Christer Björkman är exekutiv producent för Melodifestivalen. Foto: TT

Christer Björkman ska se över kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter låtmissen med Anna Book – nu ska Melodifestivalen se över rutinerna. ”Vi får tighta till kontrollerna”, säger Christer Björkman, exekutiv producent.

I går kväll stod det klart att Anna Book inte får tävla i Melodifestivalen 2016.

Låten ”Himmel för två” hade redan publicerats, fast med en annan text till den moldaviska uttagningen till Eurovision song contest förra året.

Har redan dubbla skyddsnät

Dagen efter beskedet säger Christer Björkman att Melodifestivalen måste se över rutinerna för hur de tävlande låtarna kontrolleras.

– Vi har dubbla skyddsnät. Dels när man skickar in sitt bidrag till tävlingen, då man intygar att låten inte har framförts officiellt, dels när man blivit utvald att vara med och skriver kontrakt, när man intygar samma sak igen.

Det moldaviska bidraget gick alltså aldrig vidare i uttagningen till Eurovision. Trots det publicerade tv-bolaget låten på sin hemsida. Så fungerar inte rutinerna i Sverige, och därför gick Anna Books bidrag genom båda skyddsnäten.

– När man skickar in låtar till oss som inte kommer med återlämnar vi direkt rättigheterna till upphovsmännen. Men så gör inte alla, och det måste vi få ett grepp om hur det går till och hitta rutiner för att kontrollera, säger Christer Björkman.

”Kommer bli svårare och svårare”

Reglerna om att låtar aldrig ska ha publicerats innan tävlingsdags blir svårare att hålla i ett digitalt musiklandskap.

– Man kan diskutera om reglerna spelat ut sin roll, men vi tror att en av hemligheterna med att Melodifestivalen fortsätter att vara en samlingspunkt för så många människor är att det är hur och nu som man får uppleva det här. Att låtar ska ha spelats i förväg är än så länge inte det vi vill ha. Så länge vi kan kontrollera det här så tycker vi att det här är kul. Men det kommer att bli svårare och svårare, vi får tighta till kontrollerna.

Anna Book tackade ja till frågan om att ändå framföra det diskvalificerade bidraget på lördag på fredagsmorgonen. Men om hon skulle ändra sig har Melodifestivalen en reservplan.

– Edward (af Sillén reds. anm.) och hans gäng satt uppe i natt och justerade manus. Vi har en back up även om hon skulle backa ur. För i sista hand handlar det om hur hon mår, och hon har varit väldigt ledsen. Nu var hon samlad i morse, och vi hoppas att hon ska vara stark nog att göra det här, säger Christer Björkman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet