Christer Björkman. Foto: Rebecka Ljung

Christer Björkman tror inte på förändring i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Programmet har fått en hel del kritik i år, men Björkman tänker sig samma form även 2015.

Christer Björkman var exekutiv producent för Melodifestivalen i år. Kulturnyheterna mötte honom efter finalen, för att summera årets tävlingsturné och blicka framåt.

”Der är sensationellt”

Björkman säger att Ace Wilders placering som finaltvåa, strax efter Sanna Nielsen, är en unik prestation:

– Största överraskningen var att Ace Wilder som okänd artist slår igenom så stort och nästan vinner hela tävlingen. Det är sensationellt och har aldrig tidigare hänt i den nya versionen av Melodifestivalen.

Vilken var då årets besvikelse för producenten?

– Våra egna misstag. Även om vi inte kan rå över dem när tekniken strular. Men artisterna har varit duktiga och har inte gjort något fel. De har varit fantastiska.

Vill fortsätta nästa år

I år har Melodifestivalen fått kritik bland annat för programledarnas sketcher, och ända sedan i fjol har kritik riktats mot jurygruppernas stora makt i omröstningen.

Christer Björkman vet inte säkert om han kommer att jobba med Melodifestivalen nästa år. Det är upp till SVT-chefer att bestämma, men han vill fortsätta. Han tänker sig isåfall inte någon särskild förändring i det stora nöjesprogrammet:

– Det kommer nog att se ut som i år.

”Kommer sticka ut”

Härnäst ska Sanna Nielsen åka till Köpenhamn och kämpa för guldet i Eurovision Song Contest. Då åker Christer Björkman med som svensk lagledare. Arbetet inför europafinalen börjar redan på måndag.

Björkman har inte hunnit skaffa en överblick över konkurrensen än, men tror på Sveriges bidrag.

– Jag måste höra alla låtar och se alla nummer innan jag kan säga något om det. Men Sanna har en fantastisk röst som levererar och låten i sig är originell och kommer att sticka ut från de andra balladerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2014

Mer i ämnet