Ametist Azordegan Foto: TT

”Det var hela världen för mig”

Uppdaterad
Publicerad

”Det här frågan är inte politisk. Det handlar bara om empati”.

Radioprofilen och författaren Ametist Azordegan berättade om barndomen på flyktingförläggning från scenen i Globen – samtidigt kraschade betalappen Swish av överbelastning.

Ett 60-tal kända namn deltar i konserten ”Hela Sverige skramlar”. De som inte spelar talar. En av de senare är radioprofilen Ametist Azordegan, född i Teheran, Iran.

– Det är så enkelt egentligen. Jag tycker inte att den här frågan är politisk. Det handlar bara om omtanke och empati, sa hon.

Galan Hela Sverige skramlar

– Jag tänker att jag kan vara kvittot som jag tror många saknar. Att engagemang gör avtryck i människors liv och biografi.

Bodde på nio flyktingförläggningar

Ametist Azordegan kom till Sverige som sexåring.

– Min mamma och jag bodde på sammanlagt nio olika flyktingförläggningar runt om Sverige. En av de första var i Svappavaara, norr om Kiruna. Det var kallt, minus 30 grader, det var jul och vi fick veta att vi skulle stänga munnen när vi andades för att kylan kunde förstöra emaljen på tänderna.

Rotlösheten och osäkerheten att inte ha ett hem är en fruktansvärd känsla, sa Ametist Azordegan.

– En dag kom det volontärer till dagiset jag gick på i Svappavaara. De hade med sig påsar med mjukisdjur. Alla barn fick välja ett var. Jag väntade till sist för jag gillade inte att trängas. Kvar fanns en gul hund. Den var platt, nästan som en filt. Jag har kvar den än i dag, den finns hos min mamma och varje gång hon storstädar frågar jag om den är kvar. Jag är 35 år och sist jag frågade om den platta, gula hunden var i våras. Det måsta säga er någonting, sa hon.

”Var hela världen för mig”

– Jag har ingen aning om dem som skänkte den hade svårt att skänka bort den, om det var ett svårt val. Men jag kände att någon ville säga ”jag fattar hur ni har det”. Och det var hela världen för mig. Då vet ni. Det gör skillnad och avtryck i någon annans biografi att hjälpa till.

Konserten ”Hela Sverige skramlar” syftar till att samla in pengar till fler hjälporganisationer som arbetar med människor på flykt. Ett sätt att skänka pengar är genom betalappen Swish. Omkring en timme in i konserten blev trycket på appen så hårt att den kraschade. Efter några minuter gick det dock att betala igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Galan Hela Sverige skramlar

Mer i ämnet