Agnete från Sápmi tävlar för Norge

EBU backar – tillåter samiska flaggan

Publicerad

Efter flaggkritiken – nu backar EBU.
Samiska och walesiska flaggan kommer tillåtas i Eurovision Song Contest 2016.
”EBU förslår också en mer tolerant inställning även till andra flaggor”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

När beskedet om att endast de tävlande länderna, länder godkända och listade av FN, regnbågsflaggan och EU-flaggan tillåts i Globen under Eurovision, väcktes kritik.

Artister som tillhör nationella minoriteter, som Agnete – tävlande för Norge från Sápmi, ville kunna vifta med egna flaggan. Först sa arrangören nej. Men nu har EBU och Eurovision ändrat sig. Sámpis flagga är, liksom Walesiska flaggan tillåten.

Tillåter flaggor

”Efter reflektion och konstruktiva samtal med flera av delegationerna i Eurovision song contest har vi gått med på att släppa lite på vår flaggpolicy och tillåta nationella, lokala och regionala flaggor från de deltagande länderna”, skriver EBU i ett inlägg på sin officiella Facebooksida.

Förra veckan läckte ett internt arbetsdokument från Eurovision ut på Globens hemsida, med en lista över flaggor som inte kommer att tillåtas bland publiken. Kosovos flagga listades bredvid Palestinas och Islamiska staten. Något som fick många att reagera. Bland annat krävde Palestinas ambassadör i Sverige en offentlig ursäkt för evenemangets snöpliga misstag.

Lättar på policyn

EBU skriver i Facebookinlägget att flaggpolicyn har lättats något.

”Vi förelår en mer tolerant inställning även till andra flaggor så länge publiken respekterar den Eurovisions icke politiska natur och inte medvetet försöker blockera för kamerorna”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2016

Mer i ämnet