Udo Jürgens vann tävlingen 1966 med bidraget ”Merci Chérie”. Foto: eurovision.de

Eurovisionåret var 1966

Uppdaterad
Publicerad

Sverige orsakar regeländring, vi når vår högsta placering dittills och det blir tredje gången gillt för Udo Jürgens.

1966 var året då John Lennon yppade de klassiska orden ”The Beatles är nu mer populära än Jesus” i en artikel i London Evening Standard. Årets låt på Svensktoppen var ”En sommardröm” med Östen Warnerbring och The Beach Boys släpper det legendariska albumet ”Pet sounds”.

Regeländring

Efter att Sverige tänjt på gränserna och deltagit med ett engelskspråkigt bidrag året innan, 1965, med Ingvar Wixell som framförde låten ”Annorstädes vals”, ”Absent friend” i engelsk version, infördes en regeländring. Nu var deltagarna tvungna att framföra låtar på något av sina officiella språk.

Eurovision Song Contest 2016

Sverige hade det ganska tufft under inledningen av ESC och fram till 1966 hade vi inte haft några pallplaceringar. Men det ändrade Lill Lindfors och Svante Thuresson på med sitt lite udda bidrag ”Nygammal vals” som hamnade på en andraplats, trots att svensk press inte hade haft några större förhoppningar för låtens framgång i tävlingen. Lill Lindfors gjorde senare även succé som programledaren som tappade kjolen. Men detta skulle ske i ESC 1985 i Göteborg efter att bröderna Herrey kammat hem vinsten till Sverige året innan.

Svante Thuresson deltog med två låtar detta år. Den andra var ”Hej systrar, hej bröder”.

Tredje gången gillt

Lördagen den 5 mars 1966 var det dock Udo Jürgens ”time to shine”. 1964 hade han deltagit med låten ”Warum nur, warum?” som slutade på en sjätteplats och 1965 ställde han upp med ”Sag’ ihr, ich lass sie grüßen” som placerade sig som fyra. Nu var det tredje gången gillt. ”Merci Chérie” föll juryn helt i smaken och Jürgens fick äntligen ta hem vinsten för sitt Österrike. Låten framfördes på tyska men refrängen sjöngs på franska. När Udo Jürgens skulle framföra det vinnande bidraget efter att resultatet hade presenterats bjöd han på en blinkning till juryn och bytte ut ”Merci Chérie” i refrängen mot ”Merci Jury”.

För Italiens Domenico Modugno var det också tredje gången gillt då han detta år framförde ”Dio, Come Ti Amo”. Dock gick det inte lika bra för Modugno som för Jürgens, utan han placerade sig på sista plats och blev utan poäng.

Upptäck mer Melodifestivalhistoria i Öppet arkiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet