Kartellen avbokades från festivalen i Linköping 2014. Foto: TT

JO-kritik mot avbokad Kartellen-spelning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Linköping gjorde fel när de stoppade en konsert 2014, enligt Justitieombudsmannen.

Justitieombudsmannen kritiserar nu kommunstyrelsen efter att de stoppat en spelning med Kartellen 2014.

Det var när den kontroversiella rapgruppen skulle uppträda på festivalen Keep It Loud som kommunen hotade med att dra in festivalens finansiering om inte bandet avbokades.

– Kartellen glorifierar politiskt våld istället för att ta avstånd från det. Detta är inte acceptabelt och strider mot kommunens grundvärderingar, sa Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, om beslutet då.

Inte opartiskt

Att politiker aktivt gick in och stoppade en konsert fick stor uppmärksamhet i medier och i kulturvärlden. Kort efter beslutet JO-anmäldes kommunen.

– De skjuter in pengar till festivalen och så känner de att de också ska få styra innehållet, och det är helt fel, då lever vi i ett censursamhälle, sa Sebbe Staxx, en av medlemmarna i gruppen, till Östnytt i samband med händelserna 2014.

JO anser nu att agerandet saknade sakliga grunder, att tillvägagångssättet inte skedde opartiskt och att det strider mot yttrandefriheten. JO riktar särskild kritik mot kommunstyrelsens dåvarande ordförande Paul Lindvall (M).

Tummar på grundlagen

”Kommunstyrelsen och Paul Lindvall ska alltså kritiseras för att man avbokade Kartellen från festivalen i strid med regeringsformen”, skriver man avslutningsvis i sitt beslut.

Justitieombudsmannen Cecilia Renfors säger till Kulturnyheterna att det hon särskilt vänt sig mot är man hänvisar till åsikter som gruppmedlemmarna gett uttryck för, bland annat i TV.

Regeringsformen är en av landets grundlagar, kommunstyrelsen har alltså tummat på grundlagen?

– Ja det är innebörden av mitt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer