Loreen är en av artisterna som kommer uppträda på Emma Knyckares mansfria festival Statement. Foto: TT

Statement festival på New York Times sommarguide

Uppdaterad
Publicerad

När den amerikanska tidningen New York Times tipsar om sommarens främsta händelser runt om i världen står den ”mansfria” festivalen Statement på listan.

Den 31 augusti i år går Statement festival av stapeln på Bananpiren i Göteborg på initiativ av komikern Emma Knyckare. På festivalen kommer artister som Maxida Märak, Frida Hyvönen och Joy att uppträda.

När New York Times ger förslag på sommarens ”coolaste” händelser i USA och i världen står festivalen på listan. Bland de andra händelserna på listan syns ett häxläger, en skönhetstävling för transpersoner och ett open-air i Pittsburgh.

Möttes av både hyllning och kritik

Det var som en reaktion på förra sommarens stora antal sexuella trakasserier på svenska musikfestivaler som Emma Knyckare ansåg att en musikfestival helt utan män, varken i publiken eller på scenen, måste hållas.

Efter anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen inledde myndigheten i början av juli i år en tillsyn där festivalarrangörerna ombads förklara vad de menar med ”cis-män” efter att de sagt att festivalen ska vara ”helt fri från cis-män”.

Cis är ett begrepp som syftar på en person vars juridiska och biologiska kön överensstämmer med vederbörandes könsidentitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer