Nationalmuseum tvingas spara – håller stängt en extra dag

Uppdaterad
Publicerad

Det tuffa världsläget och att den nya regeringen slopar fri entré gör att Nationalmuseum i Stockholm måste ta till hårda åtgärder. Museet stänger nu ytterligare en veckodag och skjuter upp planerade utställningar.

Från och med årsskiftet kommer museet att hålla stängt både måndagar och tisdagar. Planerade utställningar kommer även att skjutas upp, däribland en om bildesign av Bobo Ericzén som är känd från programmet Biltokig, och en om romantiken som skulle öppnat i augusti respektive oktober. Någon uppsägning av personal är dock inte aktuell.

Anledningen är att besökare över 19 år återigen måste betala inträde för att gå på statliga museer, något som slagits fast i den nya regeringens budget som träder i kraft i januari. Det betyder bland annat att 12 miljoner kronor i anslag kommer försvinna när kompensationen för den fria entrén plockas bort.

– Jag har ingenting emot att ta betalt i sig. Men nu när familjer och många unga vuxna har det tufft ekonomiskt, då känns det inte så bra (att ta betalt), säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

Kulturministern: Fråga om prioriteringar

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) menar att regeringen var medveten om konsekvenserna av att ta bort fri entré men att det är en fråga om prioriteringar. Liljestrand berättar att kultursektorn inte utgör något undantag, utan precis som alla andra sektorer påverkas av lågkonjunkturen i landet, säger hon till Kulturnyheterna.

Inflation, krig, energikris – Var det så bra tajmning att införa reformen just nu? 

– Jag har full förståelse för museerna. Det här är ett resultat av flera parallella kriser och i parallella kriser behöver vi prioritera.

”Kommer se fler exempel 2023”

Trots att inga andra museer stängt ner ännu finns risken för att Nationalmuseums beslut kan bli en trend, enligt Gunnar Ardelius, generalsekreterare vid branschorganisationen Sveriges museer.

– Vi har flaggat för denna utveckling flera gånger i olika sammanhang under hösten och vi kommer antagligen se fler exempel under 2023. Värt att komma ihåg att det sista ett museum gör i ett ansträngt ekonomiskt läge är att stänga ner för besökarna, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.