Nu ska Lars Vilks svartbygge Nimis bli lagligt: ”Är optimistisk”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen avgjordes vem som äger den avlidne konstnären Lars Vilks konst. Nu fortsätter processen att lagliggöra det omstridda konstverket Nimis.

– Jag är optimistisk och tror att det är löst inom det närmaste halvåret, säger Krister Thelin, ordförande för Lars Vilks minnesfond som numera äger och förvaltar Nimis.

Frågan om att göra Nimis till byggnadsminne tog ordentlig fart efter Lars Vilks död i oktober 2021.

Vilks började bygga Nimis i Kullabergs naturreservat i Höganäs 1980. Verket har vuxit och blivit en uppskattad turistattraktion – men har hela tiden saknat tillstånd.

Konstverket, som lockar omkring 60 000 besökare om året, står i ett naturreservat, och marken omfattas av strandskydd. För att frågan om byggnadsminne alls ska bli aktuell behöver Lars Vilks minnesfond först söka dispens från länsstyrelsen.

– Det man får titta på är påverkan på växt och djurliv och annat som ska skyddas. Hur kommer folk ta sig dit? Hur löser man parkeringar? Det handlar inte bara om de kvadratmeter som själva konstruktionen upptar – man måste titta på hela konceptet, säger Helena Holmgren, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

Lång kötid

Krister Thelin och minnesfonden hoppas på snabb hantering av ärendet hos länsstyrelsen. Men Helena Holmgren varnar för att dispensansökan kan dra ut på tiden, längre än det önskade halvåret.

– Det kan vara svårt. Det finns en kö där många väntar på sina beslut om dispenser. Den kötiden gör att det kan bli kämpigt.

Idag ligger Nimis svårtillgängligt nere vid stenstranden i Kullaberg. Vägen dit är brant och farlig. Frågan är vilka insatser som kommer behöva göras för att anpassa Nimis till att bli ett etablerat turistmål.

Några planer på att anlägga lättillgängliga stigar finns inte i dagsläget.

– Det ska vara lite svårt att ta sig till Nimis, det är en del av upplevelsen. Är man gammal eller ung eller svag bör man nog avstå från att göra det, säger Krister Thelin.

– Man ska inte göra för stora ingrepp i naturen. Vi ska låta naturen vara som den är i möjligaste mån.

Vilks konst har delats upp

Ett drygt år efter Lars Vilks död avslutades utredningen kring hans dödsbo. Den efterlämnade konsten har delats upp mellan den Lars Vilks minnesfond och Vilks änka.

Vem äger Vilks rondellhundar nu?

– Det är jag inte beredd att gå in på, inte minst av säkerhetsskäl, säger Krister Thelin.

Därför behöver Nimis dispens från Länsstyrelsen

I naturreservat gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler som beskriver vad som är förbjudet att göra i området. Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna behöver du ansöka om dispens. I vissa fall kan du behöva ansöka om tillstånd istället för dispens. Föreskrifterna är olika i alla naturreservat och beslut om dispens fattas från fall till fall.

– Man kan aldrig ge en dispens som strider mot syftet med ett reservat, säger Helena Holmgren, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

Dispensen behöver vara på plats för att Nimis senare ska kunna byggnadsminnesmärkas.

Det är Länsstyrelsen, i samråd med fastighetsägaren, som beslutar att en byggnad eller annan miljö ska skyddas som byggnadsminne. I beslutet anges vilka delar som är skyddade och som behöver tillstånd för att ändras.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.