Victor Leksell. Foto: Adam Ihse / TT

Victor Leksell får Nordens språkpris

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare megahiten Svag blir det svenske artisten Victor Leksell som får Nordens språkpris 2020. På Svinesundsbron på svensknorska gränsen tog han under måndagen emot priset i form av ett konstverk av Per Fronth.

– De berättade vilka som vunnit tidigare och jag tänkte bara ”åh jäklar”, säger Victor Leksell.

Svag är inte bara den mest spelade svenska låten på svensk radio 2020, det är också den mest strömmade låten någonsin på svenska. Den har legat etta både på svenska och norska topplistan och trea på danska radiotopplistan.

– Man måste bara nypa sig i armen ibland, säger Victor Leksell som märkt av den nordiska framgången genom att intervjuförfrågningar från framför allt norska tidningar och tv-kanaler trillat in under året.

Sprängt språkbarriärer

Nordens språkpris delas ut av Föreningen Norden till en person eller organisation som bidrar till att stärka den nordiska språkförståelsen. I sin motivering skriver man att Svag sprängt språkbarriärer:

”'Du river mina murar' sjunger Leksell i refrängen och det är precis det han har gjort med sin musik. I en tid med stängda gränser har Leksell visat sammanhållningen som finns i Nordens kulturella gemenskap”.

”Vackraste jag hört”

På Youtube och sociala medier finns många covers på Svag på allt ifrån olika norska dialekter till skånska och älvdalsmål. Victor Leksell har sett majoriteten av dem.

– Jag tycker det är så fint med covers eftersom jag själv började med covers, säger han.

Leksell tycker att Svag funkar precis lika bra på andra nordiska språk, inte minst på norska. Han har själv gjort en version tillsammans med norska artisten Astrid S.

– Den är typ det vackraste jag hört, säger han.

”Relaterar till den”

Låten Svag har Victor Leksell skapat tillsammans med Carl Silvergran, Felix Flygare, Kevin Högdahl och Niklas Carson Mattsson.

Hur mycket av låttexten till Svag har du själv skrivit?

– Det är egentligen inte så mycket. Men jag kunde relatera till den direkt och det är egentligen det viktigaste för mig: att jag känner det jag sjunger.

Tidigare pristagare:

2010: Fredrik Skavlan

2011: Jason Timbuktu Diakité

2012: Ghita Nørby

2013: Vigdís Finnbogadóttir

2014: Jakob Oftebro

2015: Martti Ahtisaari

2016: Dramaserien SKAM

2017: IKEA och Ingvar Kamprad

2018: Sofie Gråbøl

2019: Inger Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.