Foto: TT

Nu är det klart – Globen får Eurovision 2016

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart – Stockholm får arrangera finalen i Eurovision 2016.

SVT Nyheter kan avslöja att hedersuppdraget går till Globen i Stockholm.

– Jag ser fram emot att välkomna hela Europa till Stockholm och ett av världens största tv-evenemang, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Sent på natten mot den 24:e maj vann Måns Zelmerlöw Eurovision Song Contest 2015 i Wiener Stadthalle med sin Heroes.

SVT:s vd Hanna Stjärne var lyrisk efter den svenska vinsten – och nu välkomnar hon hela Europa till den svenska huvudstaden.

Den 10:e, 12:e och 14:e maj tävlar artister från ett 40-tal länder om segern i Globen.

– Jag ser fram emot att välkomna hela Europa till Stockholm och ett av världens största tv-evenemang. Eurovision Song Contest är både en musikfest och en folkfest och i Stockholm ska vi bjuda på båda två, säger Hanna Stjärne.

Kontaktades – redan innan segern

Redan innan Måns Zelmerlöws seger så kontaktade SVT flera svenska städer om att arrangera Eurovision 2016.

Christer Björkman, som var showproducent senast Eurovision Song Contest anordnades i Sverige, har tidigare berättat om processen.

– Det blir en budgivning. Eftersom vi var favoriter var vi tvungna att säga till städerna att, om vi vinner, vara förberedda på att bli kontaktade av oss veckan efter och att då ha förankrat en ansökan i alla led.

Semifinalerna och final i Globen

Nu är det klart att platsen för evenemanget blir området runt arenorna i Globen-området i Stockholm – och att semifinalerna och finalen avgörs i Globen.

– Stockholm har kommit med ett helgjutet erbjudande som garanterar att evenemanget återigen tas till nästa nivå, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2016.

Flera arenor inblandade

– Lösningen med flera arenor gör att vi kan producera Eurovision Song Contest i Globen, ha presscenter på Hovet och delegationsområdet i Annexet. Kronan på verket är möjligheten att göra Eurovision Song Contest ännu mäktigare under finalkvällen genom att införliva Tele2 Arena i evenemanget, säger Österdahl i ett pressmeddelande.

Även Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad, ser fram emot evenemanget:

– Stockholm är musik. Vår stad kokar av aktivitet som kretsar kring musiken. Det kreativa ligger oss varmt om hjärtat och är något som vi vill ska märkas mer och tydligare i staden, säger hon.

Wanngård hoppas att värdskapet kommer att bidra till ett ökat engagemang:

– Att få vara värd för Eurovision Song Contest ger oss möjlighet att förstärka och stimulera det engagemang som musiken skapar för både stockholmare och alla som vill resa hit för att på plats ta del av det svenska musikundret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.