Susanna Pettersson blir ny chef på Nationalmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Susanna Pettersson, tidigare chef för konstmuseet Ateneum i Helsingfors, blir ny överintendent för Nationalmuseum i Stockholm. Hon börjar sitt nya jobb på en arbetsplats vars budget det stormat kring, men säger att ett besök på museet ska vara lustfyllt.

– Museet ska vara roligt och överraskande och uppmuntra att drömma och tänka stort och djupt, säger Susanna Pettersson till Kulturnyheterna.

I höst öppnar det nyrenoverade Nationalmuseum i Stockholm och i dag presenterades den nya chefen, finländska Susanna Pettersson. Uppdraget påbörjas 1 augusti 2018 och förordnandet gäller i sex år.

Susanna Pettersson kommer närmast från Ateneum, som tillsammans med Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff ingår i Finlands nationalgalleri. Innan dess har hon även varit chef för Finska institutet i London, chef för Alvar Aalto-stiftelsen och för Alvar Aalto-museet samt haft olika arbetsuppgifter inom Finlands Nationalgalleri.

Och enligt Susanna Pettersson ska ett besök på Nationalmuseum vara lustfyllt.

– Museet ska vara roligt och överraskande och uppmuntra att drömma och tänka stort och djupt, säger hon till Kulturnyheterna.

Det allra viktigaste, enligt den nytillträdda chefen, är museets samlingar, medan digitaliseringen är en av de utmaningar man ställts inför.

Men enligt Susanna Pettersson har också Nationalmuseum en enorm potential – såvälo nationellt som internationellt.

– Marknaden finns, så att säga, och man är intresserad av de nordiska ländernas potential, med tanke på östasiatiska länder till exempel, säger hon.

Dyr renovering

Ytterligare en utmaning blir troligen ekonomin. Nationalmuseums tidigare chef, Berndt Arell, lämnade sin post förra året. Då hade renoveringen av Nationalmuseum som pågått sedan 2013 blivit långt dyrare än vad som var tänkt.

Berndt Arell ställde sig då frågande till hur man skulle finansiera museets kostnader.

– Problemet är att hyreshöjningen inte är finansierad. Det finns inget regeringsbeslut om att vi ska få kompensation för den enorma hyreshöjningen från 15 till 80 miljoner, sa han till Kulturnyheterna i somras.

Museet fick efter detta ökade anslag, men enligt Arell var ökningen inte tillräcklig.

Susanna Pettersson vill ännu inte kommentera det rådande budgetläget, men säger att det finns metoder för att generera pengar.

– Ert sätt att arbeta är att skapa vandringsutställningsarbete, som har en viss avgift som andra museer betalar, säger hon.

När renoveringen är klar beräknas den ha kostat omkring 1,2 miljarder kronor. Nationalmuseum kommer att öppna för allmänheten igen den 13 oktober i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer