Konstnärsnämnden har fördelat 70 miljoner kronor till kulturskapare. Foto: Roald, Berit

Ny rapport: 300 miljoner i inkomstbortfall för konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Konstnärsnämnden visar att det totala inkomstbortfallet för de enskilda konstnärer som sökt krisstipendier till följd av corona uppgick till närmare 300 miljoner kronor.

– Det här sätter fingret på en rad problem som finns i branschen, säger Emma Bergmark, utredare på Konstnärsnämnden, i ett pressmeddelande.

I april fick Konstnärsnämnden 70 miljoner kronor av kulturdepartementet att fördela i form av krisstipendier till enskilda konstnärer inom bild och form, musik, teater, dans, samtida cirkus och film. 

En ny rapport från Konstnärsnämnden visar totalt 3327 inkomna ansökningar. Av dem bifölls 1955 stycken. Flest ansökningar kom från musikområdet och därefter från bild och form.

De som passade in på kriterierna och som kunde redovisa uteblivna intäkter, dokumenterade skriftligen, fick som regel stöd. Ändå uppgick det totala inkomstbortfallet för alla sökanden till närmare 300 miljoner kronor.

– Det här sätter fingret på en rad problem som finns i branschen, bland annat att det ofta är muntliga avtal och korta ledtider, säger Emma Bergmark, utredare på Konstnärsnämnden, i ett pressmeddelande.

Egenföretagare missas

Små företag med låg omsättning eller företag i enskild firma är den vanligast förekommande organisationsformen bland konstnärer, men också de som haft svårast att ta del av krisstöden. Något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

– De områden som vi ser är långsiktigt viktiga att uppmärksamma för att stärka konstnärers villkor är bland annat avsaknaden av skriftliga avtal, behovet av att se över regler för ensam- och fåmansföretagare i trygghetssystemen, säger Emma Bergmark.

I genomsnitt fick varje person 35 000 kronor i krisstipendium och inkomstbortfallet de uppgett i ansökan var i genomsnitt på 90 000 kronor. Det totala inkomstbortfallet för alla sökanden var närmare 300 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.