Över 90 procent av krigsrapporteringen sker från Sverige och inte på plats i Ukraina, säger Gunnar Nygren, rapportförfattare och professor emeritus i journalistik. Foto: SVT

Ny rapport kritiserar svenska mediers krigsrapportering om Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan svenska medier veta vad som är sant och falskt om kriget i Ukraina? Det är en av frågorna som Institutet för mediestudier har undersökt i en ny rapport.

–  Studien visar att det finns stora problem när det gäller källkritiken, säger Gunnar Nygren, professor emeritus i journalistik vid Södertörns högskola och en av rapportförfattarna.

Rapporten utgår från stora svenska mediers rapportering av fyra uppmärksammade händelser under krigets sex första veckor.

Dessa är bombningen av ett BB i Mariupol, förekomsten av biologiska vapen i Ukraina, massakern i Butja samt hur många människor som dog på den ukrainska respektive ryska sidan.  

Problem med källkritiken  

Enligt författarna Gunnar Nygren och Andreas Widholm, docent i journalistik vid Stockholms universitet, har man i studien kunnat konstatera att de granskade svenska medierna har haft svårt att verifiera sanningshalten i vad som hänt.  

– Det är ju inte nytt att det är svårt att bevaka krig där olika uppgifter står mot varandra, säger Nygren, som förklarar att faktakollen därmed ofta överlåts till utländska nyhetsmedier.

– Över 90 procent av rapporteringen sker från Sverige och inte på plats i Ukraina. Då är man ju beroende av de internationella nyhetsbyråerna och medierna.

Nygren menar därmed att nyheterna har filtrerats i flera steg innan de når publiken i Sverige.  

Okända Twitterkonton användes som källa  

I rapporten har författarna tydligt noterat att svenska medier främst ser Ryssland som producent av desinformation och propaganda. Därmed har fler ukrainska källor använts, däribland flera inlägg från sociala medier som Twitter.

– Det kan vara allt från statsministerns Twitterkonto till väldigt anonyma Twitterkonton som man inte vet vilka det är, säger han. 

Vid flera tillfällen har redaktioner också länkat till Twitterkonton utan att berätta för läsaren vem som står bakom dem. 

Hör Gunnar Nygren berätta om rapporten i klippet ovan. 

Om rapporten ”Källkritik och krig- propaganda, desinformation och lögner”.

Studien är gjord av Institutet för mediestudier och handlar om hur begrepp som desinformation och propaganda förekommer i nyhetsflödet och om fyra händelser: Bombningen av ett BB i Mariupol, förekomsten av biologiska vapen i Ukraina, massakern i Butja samt hur många som dog på den ukrainska respektive ryska sidan

Medierna som har analyserats är SVT, Sveriges radio, TV4, Dagens Nyheter , Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten och Sydsvenskan.

Rapportens övriga författare är Anne Lagercrantz, Anna-Lena Laurén, Maria Nilsson, Daria Taradai och Charlotte Wagnsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.