Det var ett inslag i satirprogrammet Svenska nyheter som retade upp den kinesiska ambassaden. Foto: TT

Ny ursäkt från SVT – godtas inte av Kinas ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska ambassaden godtar inte SVT:s ursäkt den här gången heller. Enligt kinesiska ambassaden är ansvarig utgivares nya ursäkt bara ett sätt att ”släta över” rasismen om Kina och dess folk.

SVT:s satirinslag om kinesiska turister i humorprogrammet ”Svenska nyheter” har skapat starka reaktioner. Inslaget var i form av en fejkad informationsvideo för kinesiska turister, vilket fick Kinas ambassad att anklaga SVT för att vara rasistiskt, och kräva en ursäkt.

Ansvarig utgivare för programmet, Thomas Hall, har tidigare bett om ursäkt i ett skriftligt uttalande som kinesiska ambassaden inte godtagit. Under onsdagen bad han om ursäkt igen på SVT:s blogg.

”Min uppfattning är att publiceringen var förenlig med de regler som vi har att följa på SVT. Jag är öppen för att det finns andra uppfattningar och att Granskningsnämnden kan göra en annan bedömning. Däremot kan jag konstatera att vi i den sketch som avslutar inslaget om Kina var okänsliga för hur det kunde uppfattas och det var fel av oss att klippa loss det ur sitt sammanhang. Av den anledningen vill jag härmed framföra en uppriktig ursäkt till de enskilda individer som känner sig kränkta av vårt inslag”, skriver Hall.

”En sådan ursäkt är oärlig”

Men kinesiska ambassaden är fortfarande inte nöjda med Thomas Halls ursäkter, enligt ett uttalande på deras sajt. De tycker inte att Hall bett om ursäkt för vad de menar är ”grov rasdiskriminering mot det kinesiska folket”.

”Inte heller reflekterade han över eller bad om ursäkt för misstaget att publicera en karta över Kina där Taiwan och delar av Tibet saknades. En sådan ursäkt är oärlig, hycklande och utan verklig avsikt att be om ursäkt. Det är ett sätt att släta över. Vi kräver än en gång att Svenska Nyheters programpersonal slutar använda ursäkter som handlar om ”ursprungliga avsikter”, att ”budskapet gått förlorat” eller ”kulturkrockar” för att släta över, och att de slutar göra ännu fler misstag”, står att läsa på kinesiska ambassadens sajt.

”Det spelet tänker vi inte delta i”

SVT:s programdirektör Jan Helin säger till Dagens Nyheter att SVT inte tänker komma med fler ursäkter.

– Nej, utöver det som redaktionen för Svenska Nyheter och ansvarig utgivare gör gentemot sin publik finns inga sådana planer, säger Helin.

Jan Helin tycker att Thomas Halls ursäkt räcker, och Helin står bakom Svenska Nyheter-redaktionens bedömning.

– De ville be om ursäkt till de människor som tagit illa vid sig av inslaget. Vi ber inte om ursäkt för svensk satir till en regim för en stat. Det är en viktig publicistisk hållning. Det är för mig uppenbart att kinesiska ambassadens reaktioner är politik. Det spelet tänker vi inte delta i, men säkert fortsätta att skämta om, säger Helin till DN.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med Jesper Rönndahl, programledare för Svenska Nyheter, som avböjer att kommentera. Istället hänvisar han till nästa avsnitt av Svenska Nyheter där redaktionen kommer att ge sin syn på kontroverserna kring förra programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.