Foto: SVT

Nya tider och alternativa bokmässor – så gick det till

Uppdaterad
Publicerad

Slutet av september innebär bokmässedagar i Göteborg. Efter kontroverserna kring tidningen Nya Tiders medverkan fick giganten Bokmässan konkurrens av inte mindre än tre alternativa motståndsmässor. Så här gick det till.

Efter att det blev klart att den högerextrema tidningen skulle släppas in på Bokmässan 2016 har striderna varit många.

Kulturnyheterna sammanfattar besluten, protesterna och de alternativa mässornas framväxt.

LÄS MER: Kulturnyheternas granskning – ”Detta är Nya Tider”

Detta har hänt:

April 2016 – Nya Tider får grönt ljus

Bokmässan godkänner Nya Tiders ansökan om att ställa ut på 2016 års mässa.

17 augusti 2016 – Media rapporterar

Tidningen Svensk bokhandel rapporterar om Nya Tiders medverkan, något som får stor spridning i svenska medier. ”Bok & Bibliotek vill ju alltid vara en arena för det fria ordet”, förklarar Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek, för SVT.

18 augusti 2016 – Kritik från författare

Beskedet från Bokmässan möts av kritik från vissa författare och debattörer. Serietecknaren Lina Neidestam är tidig med att meddela att hon tänker bojkotta mässan på grund av Nya tiders närvaro.

19 augusti 2016 – Bokmässan ändrar sig

Bokmässan hörsammar kritiken och ändrar sig. Nya Tider ska inte längre få ha en monter på mässan . ”När vi lyssnade på reaktionerna och såg hur de reagerade, det är i de lägena som man måste våga ompröva beslut”, säger Maria Källsson till SVT.

25 augusti 2016 – ”Ängsliga Bokmässan”

Helomvändningen får i sin tur kritik. Bokmässan beskylls för att vara ängslig och för att inte slå vakt om yttrandefriheten. ”Varför inte ta chansen att släppa fram det här, när de nu har yttrandefrihet som tema. Rädslan och ängsligheten skrämmer mig”, säger programledaren Janne Josefsson.

31 augusti 2016 – Bokmässan ändrar sig igen

Efter att ha gjort en juridisk prövning av möjligheten att bryta avtalet ändrar sig Bokmässan igen. ”Det visar sig att det saknas grund för uppsägning av det här avtalet”, säger Maria Källsson till SVT. Nya Tider får alltså, efter många om och men, ställa ut på Bok- och biblioteksmässan 2016.

22 september 2016 – Invigning 2016

Bokmässan invigs – och Nya Tider är på plats. Ett hundratal mässdeltagare genomför en protest mot tidningen, där man bildar en mänsklig kedja och har klistrat blå maskeringstejp över munnen. Chefredaktör Vavra Súk medverkar i en hårt kritiserad debatt i SVT:s Aktuellt.

Tidningen uppger dock att man är nöjd med sin närvaro på mässan. ”Det är jätteroligt att vara här och det är skön stämning”, säger dåvarande skribenten Perra Winberg till SVT.

26 september 2016 – ”En nazifri Bokmässa 2017”

Dagarna efter att Bokmässan 2016 tar journalisten Lisa Bjurwald initiativ till uppropet ”En nazifri Bokmässa 2017”, undertecknat av flera hundra författare och drygt 2.000 personer. Lisa Bjurwald säger till SVT att man vill sätta press på Bokmässan att stoppa aktörer som kan beskrivas som dokumenterat extrema och antidemokratiska. Annars väntar bojkott.

”Vi samlar in enskilda namn, stora författare och aktörer som mässan inte klarar sig utan. Man vet ju hur arrangörer fungerar, för dem är det en fråga om ekonomi”, säger författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius.

13 december 2016 – Nya Tider välkomna igen

Bokmässan presenterar sina nya principer kring vilka aktörer som ska få ställa ut. Ledorden blir ”relevans inom kultur, media och utbildning och en bredd av genrer och teman och fri åsiktsbildning”. Maria Källsson säger till SVT att det innebär att Nya Tider får komma tillbaka även nästa år.

Mars 2017 – Hot mot journalister

En grupp med högerextrema kopplingar besöker enskilda reportrar och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i deras hem. Syftet är att få dem att upphöra med sina granskningar av främlingsfientliga miljöer. Samtidigt uppmuntrar man också andra till att göra hembesök hos journalisterna. Besöket spelas in på video och en av personerna bakom kameran är redaktör på Nya Tider.

Förlag och författare reagerar starkt på filmen och kräver svar från Bokmässan om huruvida Nya Tider fortfarande är välkomna. Vd Maria Källsson svarar ”Vi följer den här frågan mycket noga och vi välkomnar om den prövas juridiskt”.

20 april 2017 – ”Strider inte mot lagen”

Bokmässan meddelar att man gått igenom videon tillsammans med sina jurister. Bedömningen är att klippet inte strider mot lagen och att Nya Tider därför är fortsatt välkomna till mässan.

21 april 2017 – Nytt hot om bojkott

I ett nytt upprop i Dagens Nyheter meddelar 127 författare (senare över 200) att de inte tänker komma till Bokmässan så länge Nya Tider finns där. Tunga namn som Göran Rosenberg, Peter Englund och Hédi Fried står bakom uppropet. De uppger att de istället kommer att medverka vid den alternativa mässan ”Scener och samtal” som äger rum samtidigt i Göteborgs litteraturhus och på Världskulturmuseet.

Maj 2017 – Motståndsmässorna växer fram

Alternativa mässor tar form. Föreningen Göteborgs litteraturhus berättar att de, tillsammans med Författarförbundet och tidskriften Glänta, kommer att anordna den alternativa bokmässan Scener & samtal. Arrangemanget hålls på Världskulturmuseet och Göteborgs litteraturhus samtidigt som Bok- och bibliotek.

Initiativet är en protest mot Bokmässans hållning till Nya Tider. ”För mig är det positivt att man gått ihop och gör en väldigt tydlig markering”, säger Sofia Gräsberg, verksamhetsledare på Litteraturhuset i Göteborg.

Även tidningen ETC planerar en egen mässa, Bokmassan, på Heden i Göteborg. Dessutom tar skådespelaren Evin Ahmad initiativ till ett fyra dagar lång samtalsscen och filmvisning på Folkteatern i Göteborg, under namnet ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”. Alltsammans äger rum under samma veckoslut som den stora Bokmässan.

September 2017 -  Nazistdemonstrationer och besökstapp

De fyra mässorna slår upp portarna. Bokmässan startar torsdagen den 28 september men den negativa publiciteten, de alternativa mässorna och Nazistdemonstrationen i Göteborg på lördagen gör att bokmässan tappar många besökare jämfört med föregående år. Hela 35 procent under lördagen.

Oktober 2017 – Vd Maria Källsson avgår

Den 25 oktober meddelar Bokmässan att vd Maria Källsson lämnar sitt uppdrag efter fem år. ”Jag är stolt och glad över att vi lyckades genomföra en bra Bokmässa i år trots de särskilda omständigheterna”, säger Källsson i ett pressmeddelande.

November 2017 – Nya Tider portas

Bokmässan, med tf mässansvarig Frida Edman i spetsen, meddelar att man stoppar Nya Tider från att delta i 2018 års mässa.

Mässan motiverar beslutet: ”alltför mycket uppmärksamhet kom att ägnas åt en enda fråga: den om en enskild utställares deltagande på mässan. Det har blivit en symbolfråga som inneburit att Bokmässans innehåll hamnat i skymundan, att organisationen inte har kunnat ägna sig åt sitt uppdrag och att mässan inte kan utvecklas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.