Under söndagen hölls en minnesstund för den ihjälskjutna fotografen. Foto: AP/TT

Nya uppgifter: Baldwin övade inför scen när skottet gick av

Uppdaterad
Publicerad

Ett skott med ett rekvisitavapen på en filminspelning dödade en filmfotograf och skadade en regissör i slutet av förra veckan.

Skådespelaren Alec Bladwin övade inför en scen och siktade vapnet mot kameranlinsen, uppger den skadeskjutna regissören, skriver New York Times.

I en scen i filmen Rust skulle skådespelaren Alec Baldwin rikta en revolver mot kameralinsen. Det var när Baldwin skulle öva inför scenen som hans rekvisitavapen gick av och dödade filmfotografen Halyna Hutchins och skadade filmens regissör, uppger regissören Joel Souza i ett rättsutlåtande som offentliggjordes under söndagskvällen.

Det är fortfarande oklart hur det avlossade skottet kunde vara dödligt. En vapenexpert fanns på plats under inspelningen. Enligt regissören så lämnade filmteamet inspelningsplatsen under en lunchpaus dagen då olyckan skedde och han är osäker på om vapnet kontrollerades igen när de kom tillbaka.

Insamling mot rekvisitavapen

Manusförfattaren och regissören Bandar Albuliwi har startat en namninsamling för att förbjuda att riktiga skjutvapen används under filminspelningar. Insamlingen har skrivande stund strax över 23 000 underskrifter.

1993 dog skådespelaren Brandon Lee, son till kampsportslegenden Bruce Lee, i en liknande olycka. Under inspelningarna till filmen The crow sköts Lee till döds av ett rekvisitavapen under pågående inspelning.

Brandons syster Shannon Lee sade till CNN under helgen att det är tragiskt att en person åter dödats under en filminspelning.

– Skådespelare vet för lite om vapnen de använder, det är därför strikta säkerhetsrutiner är så otroligt viktiga.

Riktiga vapen kan användas

Dödsolyckan har väckt frågan om vilken typ av rekvisitavapen och ammunition som ska användas under filminspelningar. Det finns en rad olika varianter av rekvisitavapen, men riktiga vapen med ”låtsaskulor” förekommer.

För att framstå som ett trovärdigt substitut är den ammunition – ”blanks” – som används ofta en modifierad version av en riktig pistolkula, skriver BBC.

Med hjälp av dessa rekvisitakulor är tanken att man ska kunna avfyra riktiga pistoler, få samma ljud, rekyl och explosionsljus – utan att avfyra ett faktiskt skott.

Exakt vad som hänt med det vapen som avfyrades under Rust-inspelningen är fortfarande okänt, men enligt fackförbundet IATSE och även enligt dokument i polisutredningen var det ett skarpt skott i rekvisitapistolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.