Seinabo Sey, Tove Lo och Linda Pira. Foto: TT

Årets P3 Guld-nomineringar avslöjas

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades alla artister som har chans att ta hem nästa års P3 Guld-priser. Av nomineringarna att döma har 2014 varit de kvinnliga artisternas år.

P3 Guld är radiokanalen P3:s egna musikpris vars mål är att sammanfatta det bästa från det gångna svenska musikåret. 

SVT:s musikjournalist Petra Markgren Wangler ser ett tydligt skifte på den svenska musikscenen när hon tittar på årets nomineringar.

P3 Guld 2015

En generationsväxling

– Man ser att det är en generationsväxling i år, inte nog med att det är många brudar som är välförtjänt nominerade – de är dessutom nykomlingar eller relativt nya för en bredare publik. Seinabo Sey, Tove Lo, Silvana Imam, Linda Pira och Beatrice Eli tänker jag då på, säger Petra Markgren Wangler.  

– Det är ju såklart P3:s uppdrag att lyfta fram ny svensk musik, men det är tydligt att resten av världen fattat och greppat storheten i det nya soundet.

Kvinnorna dominerar som sagt i flera av de nio kategorierna. Bland årets nykomlingar lyfts Beatrice Eli, som nyligen släppte sin debutskiva, Tove Lo, som gjort succé med låten ”Stay High” och Seinabo Sey som snart kommer synas på våra frimärken, fram som namn att hålla koll på.

Seinabo Sey och Tove Lo är de två artister som nominerats i flest kategorier. Sey nomineras i Årets låt, Årets hiphop/soul och Årets nykomling.

”Helt fantastiskt”

Hur känns det att vara nominerad i flest kategorier?

– Det känns helt fantastiskt, det är kvalitet före kvantitet i livet men det är verkligen väldigt kul att få så många nomineringar, säger Seinabo Sey.

Vilken kategori hade du varit mest stolt över att vinna?

– Jag är så himla glad att jag får vara nominerad i Årets hiphop/soul, jag tycker inte att jag ska vinna det men jag är väldigt glad för att jag är nominerad just i den kategorin, för det kanske inte alla håller med om men det är verkligen genren som jag håller närmast mitt hjärta, säger hon och tillägger att flera av hennes låtar, som till exempel hyllade ”Younger”, också är väldigt popinfluerade.

Hur hanterar du förväntningarna som blir på dig nu?

– Ärligt talat så försöker jag bara jobba hårt, jag skulle ljuga om jag sa att det inte påverkar mig men jag försöker komma ihåg att de låtarna som folk redan tycker om skapades när jag inte hade någon att imponera på förutom mig själv. Det är svårt men jag får planera fler skivor om den här går åt helvete tänker jag.

Linda Pira kan vinna Årets låt

Linda Pira uppmärksammades för första gången när hon gästade hiphop-artisten Stor på låten ”Rom och Kush”, därefter har hennes karriär gått spikrakt uppåt med flera uppmärksammade singlar. Hon blev även utnämnd till Årets nykomling på Grammisgalan tidigare i år.

– Förra året så uppträdde jag på P3 Guld men då var jag inte nominerad i någonting så det känns kul att vara där i ett annat sammanhang, säger Linda Pira.

På P3 Guld är hon nominerad till Årets hiphop/soul och även Årets låt för remixen  ”Knäpper mina fingrar”. En låt hon gjort tillsammans med artisterna Vanessa Falk, Julia Spada, Joy, Sep, Rush, Kumba, Rawda och Cleo.

Vilken av de två  kategorierna känns roligast att vinna?

– Det kommer att vara roligast att vinna om vi vinner Årets låt för vi är en så himla stor grupp av människor som jobbat med den låten så det är liksom inte JAG som vinner då utan alla vi som har varit med i projektet, Stor, Redline och alla tjejer som är med på låten. Vi är så många och det var så himla kul att göra så att få ett pris för något som är kul det är bara ännu fetare.

De är bäst live

Vem som blir Årets liveartist, och får äran att motta den så kallade Guldmicken, står mellan Cleo, Hurula, Veronica Maggio, First Aid Kit och Silvana Imam.

Silvana Imam släppte sitt debutalbum ”Rekviem” 2013, och har framför allt uppmärksammats för sina raka och kaxiga texter.

Hur känns det att vara nominerad till Guldmicken och Årets hiphop/soul?

– Det känns helt fantastiskt faktiskt, speciellt att bli nominerad till Guldmicken för vi jobbar väldigt mycket med mitt liveset, jag vill ge en show, jag vill ge historia, jag vill ge en känsla bakom. Det är inte bara en spelning du går till utan det är en show, säger Silvana Imam.

Var Guldmicken en väntad nominering?

– Jag tycker att jag förtjänar den nomineringen för att jag lägger ner mitt hjärta och min själ i mina livespelningar, så jag hoppas att folket också tycker det.

Vad får publiken uppleva när de går och ser Silvana Imam?

– Hela mig, allting, du får kamp, du får sorg, det är en känsla av gemenskap att vi gör det här tillsammans. Speciellt nu med hur det ser ut i världen, det är en bra tillflykt. Om du inte gått på en Silvana Imam-show då har du missat något.

Så utses vinnarna

En jury har utsett de sammanlagt 45 nomineringarna i nio olika kategorier. Vem som sedan vinner väljer lyssnarna som från och med nu kan rösta på sin favorit på P3 Gulds hemsida. I kategorierna Årets hiphop/soul, Årets pop och Årets rock/metal vägs även rösterna från en expertjury in i slutresultatet.

Galan äger rum den 17 januari på Scandinavium i Göteborg. Programledare är Kodjo Akolor och Tina Mehrafzoon. Galan sänds även i SVT.

Alla nomineringar

ÅRETS ARTIST                                 

Linnea Henriksson – Du söker bråk, jag kräver dans

Lorentz – Kärlekslåtar

Timbuktu – För livet till döden

Tove Lo – Queen of the clouds

Zara Larsson – 1

ÅRETS GRUPP                                 

First Aid Kit – Stay gold

Kent – Tigerdrottningen

Labyrint – Garalaowit

Little Dragon – Nabuma rubberband

Rebecca & Fiona – Beauty is pain 

ÅRETS NYKOMLING                       

Beatrice Eli                       

Mapei                               

Say Lou Lou                                         

Seinabo Sey                                        

Tove Lo                                                

ÅRETS LÅT                                         

Din soldat – Albin & Kristin Amparo 

Knäpper mina fingrar (Remix) – Linda Pira

Slå mig hårt i ansiktet – Thomas Stenström

Stay high (Habits remix) – Tove Lo 

Younger – Seinabo Sey

GULDMICKEN                                   

Cleo                                  

First Aid Kit                       

Hurula                                

Silvana Imam                                         

Veronica Maggio 

ÅRETS HIPHOP/SOUL                                         

Jaqe & Marcus Price – Eikon

Linda Pira – Matriarken

Lorentz – Kärlekslåtar

Seinabo Sey – For Madelein

Silvana Imam – När du ser mig • Se dig                                       

ÅRETS DANS                                     

Baba Stiltz – Total

Cazzette – Samlad produktion

La Fleur – Samlad produktion

Rebecca & Fiona – Beauty is pain

Ulwhednar – 1520                                          

ÅRETS POP                                       

Beatrice Eli – Die another day

Hurula – Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för

Lykke Li – I never learn

Min Stora Sorg – Mvh Anso M$$

Solen – Till dom som bryr sig                                      

ÅRETS ROCK/METAL                              

At The Gates – At war with reality

Crucified Barbara ­– In the red

Gravmaskin – Volym 1

Spiders – Shake electric

Tyranex – Unable to tame 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

P3 Guld 2015

Mer i ämnet