Hugh och Nancys många världar och Lars Noréns Andante på Dramaten i vår. Foto: Dramaten/Klara G & TT

Parallella världar och Lars Norén på Dramaten i vår

Uppdaterad
Publicerad

Lars Norén är aktuell med den nya pjäsen Andante om avsked. Och skådespelarna Vanna Rosenberg och Helen Sjöholm gör rollen som samma hemmafru, men i parallella världar, i Hugh och Nancys många världar. Det är några av nyheterna när Dramaten presenterade vårens repertoar idag.

Under en pressträff på förmiddagen presenterades Dramatens vårprogram. Sedan tidigare är det känt att Shakespeares Hamlet sätts upp på stora scenen med Adam Lundgren i rollen som den danske prinsen.

Men nationalscenen för teater bjuder också på flera nyskrivna verk.

Uppsättningen Hugh och Nancys många världar handlar om hemmafrun Nancy som lever i 1970-talets USA. Hon visar sig leva i parallella världar, och spelas av både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg. Manus och regi står Lars Rudolfsson för och urpremiären äger rum på Elverket i mars.

Lars Norén skriver och regisserar Andante. Pjäsen är första delen i en trilogi som behandlar avsked och åldrande, men de två efterföljande delarna sattes upp redan 2017.

Guds olydiga revben är en pjäs om bibeln ur ett feministiskt perspektiv. Adam Lundgren gör rollen som Hamlet. Foto: Dramaten

Dubbelt upp av Tennessee Williams

Två verk av den legendariske amerikanske dramatikerns Tennessee Williams sätts upp under våren. Pulitzer-belönade Linje lusta sattes upp på Dramaten redan 1949, och nu är den tillbaka med skådespelare som Livia Millhagen och Shanti Rooney.

Norske Runar Hodne regisserar Orfeus stiger ner, en berättelse om hur konst och passion kan ge livet mening. Pjäsen har premiär på Elverket i januari.

Den yngre publiken kan också ta del av flera klassiker. Lilla måsen, en fri tolkning av Anton Tjechovs Måsen, handlar om att söka de vuxnas godkännande. Bortbytingen av Selma Lagerlöfs har skrivits om för teater av författaren Sara Bergmark Elfgren och handlar om ett trettonårigt troll i utanförskap.

Cirkus, musik och feminism

Det blir inte bara teater under våren. Moneybrother ger en performancekonsert, och Cirkus cirkör går samman med Malmö stadsteater för att sätta upp Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. I pjäsen läses bibeln med feministiska glasögon och har urpremiär på stora scenen i mars.

I samtalsserien Kvinnor på scen utgår Dramatens redaktör och dramaturg Anneli Dufva ifrån vårrepertoaren för att diskutera kvinnors roll på teatern, historisk och idag.

Lägenhet blir scen

Stora scenen stänger mellan april och december 2019 för renovering. I stället kommer publiken kunna ta del av Dramatens repertoar på lilla scenen, elverket och scenkonstmuseet.

I samband med att Dramaten renoveras går fem skådespelare ihop för att flytta in i en evakueringslägenhet i pjäsen Evakuering. Uppsättningen ges i en faktisk lägenhet vid Hötorget, med premiär i september 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.