Patrik Lundberg Foto: TT

Patrik Lundberg: ”Kina vill flytta fokus från frågan om Gui Minhai”

Publicerad

I helgen gick Kinas ambassad ut med hård kritik mot SVT-programmet Svenska nyheter. Bland annat innehöll programmet ett inslag som ambassaden menar kan tolkas som rasistiskt. Patrik Lundberg är författare och kolumnist och menar att det i själva verket handlar om ett större politiskt spel, ett vari den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015.

Kinas ambassad har på sin hemsida gått ut med kritik mot SVT-programmet Svenska nyheter, där programledaren Jesper Rönndahl pratade om ämnet rasism mot kineser och gjorde, vad programmet menar var, satir av nidbilden mot kineser och kinesiska turister. I ett meddelande på sin hemsida kräver ambassaden en offentlig ursäkt och hävdar att programsekvensen var rasistisk och nedlåtande. 

I ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter svarar Thomas Hall, programchef på SVT nöje, på kritiken. I det skriver han att helheten av budskapet i Kinasegmentet gick förlorad. Han anser dessutom att redaktionen begick ett misstag genom att inte ladda upp hela stycket av programmet som berörde Kina.

 - Vi kan förstå att den gjort enskilda personer ledsna vilket vi beklagar, skriver han i meddelandet. 

Patrik Lundberg är författare och kolumnist på Aftonbladet och menar dock att det handlar om ett större politiskt maktspel än enbart kritik mot ett satirprogram.

– Problemet är att Kina vill flytta fokus från frågan om Gui Minhai. Det är perfekt för dem att initiera en debatt om rasism. Då kommer människor prata om det i några veckor i stället, och ställa sig frågan, ”är det här rasism eller inte?” i stället för att fokusera på det som det egentligen handlar om, säger han.

Fängslad sedan 2015

Den svenska förläggaren Gui Minhai har suttit fängslad på oklara grunder sedan 2015. Hans Hongkong-baserade förlag har gett ut regimkritiska böcker, som bland annat handlar om korruption och innefattar känsligt material om den kinesiske presidenten Xi Jinping.

– Om debatten handlar om ”rasism eller inte rasism”, så har Kina fått den exakt dit de vill ha den, säger Patrik Lundberg.

– Medier och sociala medier i Sverige är lyckligtvis fria. Vilket lätt gör att många hoppar på tåget och hänger på. Det är verkligen viktigt att inte flytta fokus från den verkliga frågan, det måste ligga på att Gui Minhai ska släppas. 

Kulturnyheterna söker Kinas ambassad för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer