Per Andersson kommenterar valet av Mats Malm som ny ständig sekreterare. Foto: TT/SVT

Per Andersson: ”Mats Malm det enda möjliga valet”

Uppdaterad
Publicerad

Valet av Mats Malm som ny ständig sekreterare är ytterligare ett steg på vägen mot en öppnare och modernare akademi. Det menar Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson.

Vad anser du om valet av Mats Malm som ny ständig sekreterare?

– Det enda möjliga, om man inte skulle sätta in någon som tillförordnad och skjuta beslutet framför sig. Riad är rätt ordentligt indragen i den kritiserade jävs- och egenmäktighetsgröten kring Akademien. Han gav ju sin sambo jobb i ett akademifinansierat forskningsprojekt och har med rätta blivit kölhalad för det. Malm är ren – så ren att de flesta inte har något att säga om honom och därför inte heller pratar om honom.

Hur kommer valet av Mats Malm att påverka Svenska Akademien?

– Det fortsätter inriktningen på att omvandla Akademien till en modern organisation som respekterar och möter moderna krav på öppenhet och tydliga processer. Akademien kommer undan för undan att släppa den gamla, romantiska och odemokratiska synen på sig själv som en organisation utanför tiden som flamboyantare företrädare som till exempel Horace Engdahl varit så förtjusta i, och med stor energi fört fram. Men som sagt, den vägen är redan anträdd. Valet av Malm kommer inte att påverka så mycket, vilket väl delvis är poängen.

Vilka blir de mest angelägna frågorna för Mats Malm som ny ständig sekreterare?

– Nu är de ju nästan fulltaliga så den akuta livräddningsfasen är över. Viktigast nu är väl att dela ut två Nobelpris i höst på ett sätt som väcker internationell respekt.

Vad vill du ge för råd till Mats Malm inför hans tillträde i juni?

– Tjäna folket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.