Klimatdemonstranter utanför British Museum Foto: Facundo Arrizabalaga

Personal i klimatprotest på British Museum

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan en vecka av protester på British Museum i London, mot museets sponsoravtal med oljebolaget BP, tar nu också personalen ställning.

Lokala medlemmar i den fackförening som organiserar 4 000 arbetare på kulturella arbetsplatser runt om i Storbritannien kräver att ledningen ska bryta avtalet med BP och erkänna klimatkrisen.

”Som en offentlig institution är British Museum skyldiga sin personal, sina besökare och sin framtid att ta sitt ansvar i vårt samhälles hittills största utmaning”, sade de i ett uttalande, enligt The Guardian.

Protesterna inleddes med att en gigantisk trojansk häst smugglades in på gården, som en markering mot att BP stöttade en utställning om det antika Grekland. I helgen deltog över 1 500 människor i protesterna, och ockuperade museets salar.

Allt fler kulturella institutioner i Storbritannien har den senaste tiden engagerat sig för att stoppa företag med fossila bränslen från att sponsra kulturen. Nyligen bröt till exempel Royal Shakespeare Company sitt avtal med BP.

Museet uppger att de kommer att fortsätta samarbeta med facket och de anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.