Foto: Wikimedia Commons & TT/AP

Ko Uns poesi dras in i Sydkorea efter metoo-anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Den sydkoreanska poeten Ko Uns verk har plockats bort ur läroböcker och ett bibliotek döpt efter hans verk har stängt. Det efter anklagelser om sexuella trakasserier. I ett uttalande till The Guardian nekar den 84-årige poeten till anklagelserna.

Poeten Ko Un anklagas för sexuella trakasserier av en annan poet sedan december förra året. Anklagelsen publicerades i form av en dikt, i vilken en icke-namngiven poet beskrevs trakassera unga kvinnor. I dikten kallas personen för ”En”.

Den i nobelsammanhang ofta omnämnda poeten, Ko un, ses som en av Sydkorea främsta litterära exporter – och anses vidare vara en av Sydkoreas mest framstående och inflytelserika poeter idag.

I en intervju med Korean Times berättar nu Choi Young-mi som skrev dikten att den handlar om den 84-årige poeten. Där beskriver hon att hans beteende varit en ”öppen hemlighet” i landet och att författare, redaktörer och publicister varit de som fallit offer för hans ”dåliga vana”, skriver tidningen.

Nekar till anklagelser

I ett uttalande från Ko Un som The Guardian tagit del av nekar han till anklagelserna som riktats mot honom.

”I Korea kommer jag helt enkelt vänta ut tiden då sanningen kommer fram och lugnar kontroversen. Till mina utländska vänner, för vilka fakta och kontexter inte tydligt framgår, måste jag försäkra att jag inte gjort något som bringat skam över mig själv eller min fru”, skriver han i uttalandet, och fortsätter:

”Allt jag kan säga för tillfället är att jag tror att mitt skrivande kommer fortsätta och att min heder som person och poet upprätthålls”.

På ett officiellt plan i landet har anklagelserna som riktats mot Ko Un nu lett till ett antal åtgärder. Enligt Korea Times kommer 11 av Ko’s dikter plockas bort från landets läroböcker. Och ett bibliotek i huvudstaden Seoul, namngivet efter Ko Uns svit ”Maninbo” (Tio tusen fotspår), har också stängts av efter anklagelsen. 

Skådespelare klipptes bort

I Sydkorea har landets #metoo-rörelse gradvis fått fart. Under de senaste månaderna har anklagelser om övergrepp och trakasserier kommit till ytan och ett antal stora namn inom så väl politiken som kultursektorn i landet har anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier.

Tidigare har bland annat två kända skådespelare klippts bort ur en kommande storfilm i landet, skriver The Guardian.

De båda skådespelarna nekade till en början till anklagelserna som riktades mot dem – men bad senare om offentligt om ursäkt för sina handlingar. Den ene valde i samband med sitt uttalande att lägga ned skådespeleriet helt.

Åklagare manade till öppenhet

Kvinnor i Sydkorea har länge undvikit att offentligt prata om sexuella trakasserier på grund av rädsla för represalier, skam och mobbing. Men i januari bad en åklagare i Seoul under en intervju i tv om större öppenhet – något som kopplas samman med det ökade antal vittnesmål som kommit fram under de senaste månaderna.

Ko Un skulle under den kommande veckan deltagit vid litteraturfestivalen Littfest i Umeå. Men hans medverkan ställdes tidigare i år in med hänvisning till sjukdom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet