Power Rangers Foto: AP/ TT

Power Rangers gör som Disney – visar ”gay moment”

Uppdaterad
Publicerad

De poppigt men tveksamt färgkodade superhjältarna från 90-tals serien är tillbaka i storfilmsformat. Och de har omfamnat samtiden. Inte bara har färgkoderna justerats, filmen blir dessutom den första stora superhjältefilmen att inkludera en hbtq-karaktär.

I 90-talets version bestod superhjältarna i tv-serien Power Rangers av en mångfald karaktärer, något de möjligtvis ville matcha med dräkterna, eller var sägs om en asiat-amerikan i gul dräkt, en afroamerikan i svart dräkt, en vit amerikansk kille i blå dräkt och en vit amerikansk tjej i rosa dräkt?

När de poppiga superhjältarna nu är tillbaka i storfilmsformat (7 april 2017), har de slutat färgkoda efter etnicitet och kön. Dessutom blir Power Rangers första stora superhjältefilmen att inkludera en huvudkaraktär som inte är heterosexuell.

Oklar läggning

Under en scen i början av filmen får superhjältarna veta att en av dem, den gula superhjälten Trini (Becky G), har kärleksbekymmer. Efter att någon i kompisgänget först antar att det rör sig om ”pojkvänsbekymmer” visar det sig dock att det sannolikt är ”flickvänsbekymmer”. Enligt regissören Dean Israelite låter scenen kanske inte så märkvärdig, men är viktig för filmens budskap.

”Trini ifrågasätter mycket kring vem hon är, och hon har inte riktigt klurat ut det ännu. Det som är så bra med scenen och filmen är att den säger att 'det är okej' och att alla ungarna behöver äga sin identitet och hitta sin grupp” säger regissören till Hollywood reporter.

Ovanligt med hbtq

Den första öppet homosexuella karaktären att introduceras i tecknade Marvel-serier, var X-Men karaktären Northstar år 1992.

Men hbtq-representation i de större superhjältefilmerna har inte varit särskilt vanligt. DC:s Wonder woman, Catwoman och Harley Quinn är några exempel på hbtq-karaktärer ur tecknade superhjälteserier. Men när de överförts till filmdukarna har de gestaltats som hetero.

Global storm

Beskedet om Power Rangers kommer i spåren av en annan liknande nyhet: att Disneys Skönheten och odjuret gestaltar något som kallas den första samkönade kärleksscenen i Disneys historia.

Beskedet ledde till att Ryssland övervägde filmförbud, konservativa i USA samlade underskrifter i protest, och Malaysia hotade med censur. Det senaste beskedet i Disney-historien kom idag: Malaysia ska inte censurera filmen. Istället inför de, likt Ryssland, åldergräns. I Malaysia kan filmen dock ses av barn under 13 år i sällskap av vuxen.

Men är det så gay?

Trots att spekulationerna kring gay-scenen lett till globala reaktioner, var scenen i slutändan inte särskilt anmärkningsvärd enligt många. Kulturnyheternas filmreporter Caroline Heiner var till exempel inte särskilt imponerad.

Så frågan är nu om Power Rangers till skillnad från Disney verkligen representerar hbtq, eller om även deras ”gay moment” kommer att uppfattas som en besvikelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.