Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lassie är sannolikt filmhistoriens mest kända filmhund. Foto: Ur Lassie ”Lassie – Ett nytt äventyr” 2023

Premiär för ny Lassie-film – trettonde i ordningen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen är det biopremiär för en ny Lassie-film: ”Lassie – Ett nytt äventyr”. Den trettonde i ordningen och den andra filmen gjord av ett tyskt filmbolag. Något många kanske inte vet är dock att den kända tiken bara spelats av hanhundar, så även denna gång.

Lassie är världens mest framgångsrika hundfilmsfranchise med stjärna på Hollywoods Walk of fame. Den första Lassie-filmen kom redan 1943 med Elizabeth Taylor i en av rollerna. Utöver totalt tretton filmer har det även gjorts flera serier om den kända collien.

I den nya Lassie-filmen försöker den orädda tiken tillsammans med diverse vänner förstå vad som hänt ett gäng försvunna rashundar.

Bara spelats av hanhundar

Det brukar också noteras att Lassie, som är en tik, hittills aldrig har spelats av en honhund, utan bara hanar. Från början för att den tilltänkta tiken fällde för mycket hår och ersattes av hanen Pal, som från början bara skulle göra stuntscenerna.

Med tiden har producenterna också ursäktat sig med att Collie-hanar är större och, i bild, mer imponerande.

Den senaste att spela Lassie heter Bandit. I en chatt på internetforumet Reddit var det någon som konstaterade att till och med bland hundskådisar får kvinnorna stå tillbaka, varpå en humorist snabbt svarade: Bitches!

Rollen har gått i släkten

Pal fick göra sju Lassie-filmer innan hans son Lassie Jr fick ta över. Lassie Jr spelade Lassie fram tills 1959 då han pensionerade sig efter att ha fått cancer. Hans son Spook fick då axla rollen men kände sig inte bekväm på set. Istället blev det släktingen Baby som blev nästa nya Lassie-stjärna och spelade rollen i sex år.

Rollen som Lassie har därefter gått i släkten ända fram till att den första tyska Lassie-filmen som kom 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.